Flota rusă din Marea Neagră recunoaște o nouă pierdere importantă: comandantul navei de desant „Caezar Kunikov”, Alexander Chirva, a fost ucis de ucraineni în înfruntările de la Berdiansk


Flota rusă din Marea Neagră recunoaște o nouă pierdere importantă: comandantul navei de desant „Caezar Kunikov”, Alexander Chirva, a fost ucis de ucraineni în înfruntările de la Berdiansk

Rusia a confirmat noi pierderi importante în rândurile „măreței” sale flote din Marea Neagră, după scufundarea crucișătorului „Moskva”, bombardat de ucraineni cu două rachete Neptun (detalii AICI). Astfel, potrivit guvernatorului din Sevastopol, Crimeea, comandantul navei mari de desant „Caezar Kunikov”, Alexander Chirva, a fost ucis în înfruntările de la Berdiansk, oraș ucrainean din regiunea Zaporijjea, cu peste 100.000 de locuitori, și port la Marea Azov.

„Astăzi ne-am luat rămas bun de la Alexander Grigorievici Chirva din Sevastopol, comandantul navei mari de desant Cezar Kunikov a Brigăzii 197 Nave de Desant a FRMN, căpitan rang III”, a declarant, luni, guvernatorul Mikhail Rozvozhaev, citat de agenția de presă rusă TASS.

„Chirva a murit din cauza rănilor primite în lupta cu neonaziștii din Ucraina. Curajul, profesionalismul și experiența lui au salvat viețile membrilor echipajului”, a mai spus guvernatorul. Funeraliile lui Chirva, care ar fi luptat anterior și în sângeroasele operațiuni militare rusești din Siria, au avut loc la Sevastopol pentru că acesta era orașul său natal. Data morții sale nu a fost precizată, însă, potrivit ucrainenilor, nava sa a fost serios avariată pe 24 martie (foto jos).


„Caesar Kunikov” a fost nava-amiral a escadrilei ruse care a participat la bătălia de lângă coasta Abhaziei (tot pe Marea Neagră) din timpul războiului ruso-georgian din 2008. În urma acestui război, Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federația Rusă, Georgia pierzând de facto controlul asupra acestei regiuni.

Anterior, guvernatorul Sevastopolului, Mikhail Razvozhaev, anunțase că, în timpul luptelor pentru Mariupol, a fost ucis locțiitorul comandantului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), căpitan rang I Andrey Paliy.

Numărul militarilor ruși uciși în Ucraina ar fi de peste 20.600, potrivit estimărilor ucrainenilor. Armata lui Putin ar mai fi pierdut 790 de tancuri, 167 de avioane, opt nave și 147 de elicoptere, scrie Daily Mirror. 

După scufundarea Moskvei pe 14 aprilie, potrivit unor relatări de presă, comandantul FRMN, viceamiralul Igor Osipov, ar fi fost arestat. 

Un supraviețuitor anonim de pe Moskva i-ar fi relatat mamei sale că cel puțin 40 de membri ai echipajului au fost uciși de rachetele Neptun ale ucrainenilor, că sunt foarte mulți dispăruți și că mulți alții au fost mutilați. Părinții unui alt supraviețuitor au relatat că acesta le-a povestit că cel puțin 200 de marinari au fost răniți, unii având arsuri grave sau alte răni importante. 

Kremlinul însă nu a comunicat nici până astăzi dacă sunt victime sau răniți în urma atacului asupra navei Moskva, fosta sa navă amiral a flotei din Marea Neagră. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.