Un tânăr mercenar britanic ar fi fost luat prizonier de ruși, la Mariupol, după ce unitatea sa a rămas fără muniție și s-a predat forțelor invadatoare / Rușii susțin că alți 1026 de militari ucraineni s-ar fi predat în ultimele ore


Un tânăr mercenar britanic ar fi fost luat prizonier de ruși, la Mariupol, după ce unitatea sa a rămas fără muniție și s-a predat forțelor invadatoare / Rușii susțin că alți 1026 de militari ucraineni s-ar fi predat în ultimele ore

Presa britanică scrie despre cazul tânărului mercenar Aiden Aslin, din Newark, Nottinghamshire, fost luptător alături de forțele kurde, în Siria, contra Statului Islamic, care s-ar fi predat rușilor la Mariupol, marți, după ce unitatea sa a rămas fără muniție și a fost încercuită de armata invadatoare. 

În vârstă de 28 de ani, Aiden Aslin s-a mutat în Ucraina în urmă cu patru ani după ce s-a îndrăgostit de o localnică din Mikolaiev, înrolându-se apoi ca pușcaș marin în armata ucraineană. 

Familia sa din Regatul Unit face acum, prin intermediul presei, un apel disperat la mila Kremlinului, sperând să nu fie torturat sau ucis, scrie Daily Mail.

„M-a sunat și mi-a spus că nu mai au arme să lupte. Îmi iubesc fiul, este un erou și știu că au luptat cu toate puterile în această bătălie. Boris (Johnson, premierul britanic) trebuie să-l doboare pe Putin”, a declarat mama tânărului, Ang Wood.

„Nu știm prea multe. Ultima informație era că unitatea lui Aiden negocia cu unitatea inamică din Rusia termenii în care să se predea marți dimineață. M-a sunat la 3 dimineața, foarte scurt și mi-a spus că au rămas fără mâncare și muniție”, a declarat Nathan Wood, fratele soldatului, implorând Kremlinul să aibă grijă de acesta. 

„Suntem îngrijorați de soarta lui, mai ales că Putin a transmis avertismente dure cu privire la occidentalii care s-au alăturat armatei ucrainene. Dacă îl au în captivitate, am vrea să le reamintim de Convenția de la Geneva și de faptul că trebuie să-și trateze prizonierii cu demnitate. Ne temem că Aiden ar putea fi folosit de propaganda rusă care să defileze cu capturarea lui. Sperăm să nu-i vor face ceva dramatic. Vrem doar să fie în siguranță”, a mai spus fratele lui Aiden Aslin. 

Miercuri, potrivit unei note apărute în ziarul The Guardian, 1.026 de soldați ai Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, inclusiv 162 de ofițeri, s-ar fi predat în orașul-port Mariupol, aflat sub asediu, indica un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

„În orașul Mariupol, în apropiere de Combinatul siderurgic Ilici, ca urmare a ofensivei de succes a forțelor armate ruse și a unităților de miliție ale Republicii Populare Donețk, 1.026 de soldați ucraineni din Brigada 36 de marină au depus voluntar armele și s-au predat”, se arată în comunicat în care se mai precizează că 151 de militari ucraineni răniți au fost transportați la spitalul din oraș. 

Potrivit BBC, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a precizat că pușcașii marini din Brigada 36 (foto jos) ar fi reușit să se conecteze cu Batalionul Azov și că Mariupolul nu a fost capturat de ruși.  

Într-o postare pe Facebook, soldații ucraineni anunțau, luni, că au rămas fără arme și muniții și că, cel mai probabil, vor fi uciși sau luați prizonieri în curând.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.