Ce vrea Kievul la schimb pentru oligarhul Viktor Medvedciuk, finul lui Putin acuzat de înaltă trădare în Ucraina


Ce vrea Kievul la schimb pentru oligarhul Viktor Medvedciuk, finul lui Putin acuzat de înaltă trădare în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a propus marţi seară Moscovei să îl ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia.

„Propun Federaţiei Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea este important ca forţele noastre de ordine şi armata să ia în considerare şi această posibilitate", a spus preşedintele Zelenski într-o intervenție video postată pe Telegram.

„Şi ca Medvedciuk să fie un exemplu pentru voi. Nu a scăpat nici fostul oligarh. Ca să nu mai vorbim de criminalii de o anvergură mai redusă din hinterlandul rus. Îi vom prinde pe toţi", a adăugat şeful statului ucrainean.

CITEȘTE ȘI: Ucraina anunță că oligarhul fugar pe care Putin voia să-l instaleze la putere la Kiev a fost arestat

Politicianul ucrainean de opoziţie, magnatul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin care i-ar fi botezat și una din fiice, a fugit de la domiciliu, unde se afla în arest la sfârșitul lunii februarie.

Medvedciuk este liderul Partidului Platforma Opoziţiei Ucrainene, a doua formațiune din Parlamentul ucrainean. Legăturile sale deosebit de apropiate cu Putin, cu care își petrecea inclusiv vacanțele la Marea Neagră, i-au făcut pe mulți să vadă în controversatul oligarh, încă de la începutul crizei din Ucraina, drept un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit veridica.ro, Medvedciuk, 67 de ani, fusese plasat în arest la domiciliu, anul trecut în mai, după ce procurorii de la Kiev l-au acuzat de înaltă trădare și de încercarea de a-și apropria resurse naționale din Crimeea anexată de ruși, mai scrie veridica.ro. El nu putea părăsi Kievul fără acceptul anchetatorilor. 

Într-o declarație publică, Medvedciuk dădea asigurări că nu va fugi, nu se va ascunde şi se va apăra, fiindcă nu se simte vinovat, ci victima unei persecuţii politice. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea că Medvedciuk n-a cerut azil politic şi nici vreo formă de ajutor din partea Rusiei. Moscova, a anunţat el, va urmări îndeaproape acest dosar, pe care l-a calificat o afacere internă ucraineană, pentru a se asigura că nu e motivat politic şi că regimul de la Kiev nu încearcă să-şi elimine rivalul. Anterior, serviciul de presă al securității ucrainene, SBU, a anunțat că anchetatorii au percheziționat două vile de lux şi biroul extrem de bogatului promotor al reconcilierii cu Moscova. 

Al 12-lea în clasamentul celor mai bogaţi ucraineni, cu o avere pe care Forbes o estimează la circa 620 milioane de dolari, Medvedciuk e un finanțator generos al propagandei filoruse din Ucraina, ce pledează pentru acordarea unei largi autonomii regiunilor separatiste din estul țării, cunoscute sub termenul generic de Donbas. Inamic jurat al Uniunii Europene și NATO, el acuză administrația pro-occidentală de la Kiev că n-a făcut nimic pentru soluționarea rebeliunii armate din Donbas, izbucnită imediat după anexarea Crimeei și soldată cu circa 14 mii de morți, și cere, ca și Moscova, federalizarea Ucrainei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.