Kiev: „Ucraina este gata pentru marile bătălii cu Rusia!” / „Ar putea fi vorba de două sau chiar trei săptămâni”


Kiev: „Ucraina este gata pentru marile bătălii cu Rusia!” / „Ar putea fi vorba de două sau chiar trei săptămâni”

Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mykhaylo Podolyak, a precizat că țara este gata pentru „marile bătălii cu Rusia” din est. „Ucraina trebuie să le câștige, inclusiv în Donbas. Și odată ce se va întâmpla asta, Ucraina va putea negocia de pe poziții mult mai avantajoase. (…) După asta, președinții se pot întâlni. Ar putea fi vorba de două sau chiar trei săptămâni”, a mai spus consilierul lui Zelenski, citat de agenția Interfax. 

Sâmbătă a continuat evacuarea civililor din Kramatorsk, în estul Ucrainei, unde, vineri, un atac cu rachete al rușilor a ucis nu mai puțin de 52 de civili care așteptau trenul în gara din oraș.

Tot sâmbătă la Kiev a sosit și premierul britanic Boris Johnson care a lăudat rezistența ucraineană la invazia rusă și s-a oferit să ajute Ucraina cu armament și vehicule blindate astfel încât să nu mai fie „niciodată invadată de către Rusia”. 

Zelenski a menționat și el, la întâlnirea cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, sosit la Kiev tot sâmbătă, importanța pregătirii luptelor din estul Ucrainei care ar putea fi decisive pentru soarta războiului. „Suntem gata de luptă, dar, în paralel, încercăm să punem capăt acestui război și cu ajutorul diplomației”, a mai spus Zelenski. 

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat, sâmbătă, la Varșovia, că un eveniment global de strângere de fonduri a reușit să adune aproximativ 10 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că alianța elaborează planuri pentru o forță militară permanentă la granița sa pentru a preveni o eventuală agresiune viitoare a Rusiei. 

„Ceea ce vedem acum este noua realitate, noua normalitate a securității europene. Tocmai de aceea, le-am cerut comandanților noștri să vină cu opțiuni pentru o resetare, pentru o adaptare pe termen lung a NATO la noile condiții”, a spus Jens Stoltenberg într-un interviu pentru Daily Telegraph. 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, duminică, în mesajul său zilnic că ţinta Rusiei este ,,întregul proiect european", subliniind totodată că sarcina coaliţiei anti-război este de a pune capăt acum acestui război.

„Agresiunea rusă nu a fost menită să se limiteze la Ucraina, doar la distrugerea libertăţii şi a vieţilor noastre. Întregul proiect european: acesta este obiectivul Federaţiei Ruse'', a declarat Zelenski în mesajul său video.

VEZI ȘI: VIDEO. Jurnalist ucrainean: „Aceasta este una dintre cele mai tari filmări văzute vreodată pe internet”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.