VIDEO. Femeia cu manichiură din Bucea este „biciclistul” spulberat fără motiv de tancurile lui Putin. Trupul ei a fost lăsat să putrezească în stradă de odioșii criminali aproape o lună de zile


VIDEO. Femeia cu manichiură din Bucea este „biciclistul” spulberat fără motiv de tancurile lui Putin. Trupul ei a fost lăsat să putrezească în stradă de odioșii criminali aproape o lună de zile

Una din cele mai impresionante imagini ale masacrului din Bucea este mâna îngrijită a unei femei ucise în stradă, cu o manichiură mai deosebită, o combinație de roșu și roz, având pictată o inimă pe una din unghii. 

Ulterior, victima s-a dovedit a fi Irina Filkina, o ucraineană în vârstă de 52 de ani, pasionată de machiaj care visa să devină cunoscută în rețelele de socializare datorită tutorialelor sale dedicate înfrumusețării. Ea a fost recunoscută după manichiură atât de una din fiicele sale, cât și de către Anastasia Subacheva, specialist în make-up, la cursurile căreia femeia ucisă de ruși fusese iarna trecută, înainte de debutul războiului.

Un alt video cutremurător, realizat cu o dronă (video la finalul textului), surprindea spulberarea unui biciclist pe o stradă din Bucea de care două tancuri rusești. Din imagini nu rezulta că biciclistul, aflat la distanță apreciabilă de tancuri, ar fi întreprins ceva contra trupelor invadatoare. Pur și simplu, acestea l-au văzut și au tras până l-au doborât.

După coroborarea imaginilor și a poziției în care fost găsit cadavrul intrat în putrefacție al Irinei, ucise aparent în jurul datei de 5 martie, a rezultat că ea este, de fapt, biciclistul ciuruit cu bestialitate de tancurile armatei lui Putin.

Potrivit CNN, cele două fiice ale Irinei au fugit din Bucea în Polonia, în primele zile ale războiului. Mama a refuzat să plece, spunând că rămâne să ajute oamenii mai neputincioși din oraș. Era de un optimism și de o bunătate excesivă, spun fetele victimei. Prima săptămână și-a petrecut-o într-un centru comercial din Bucea unde se adăposteau mai multe persoane, ajutând la prepararea meselor pentru aceștia și pentru militarii ucraineni.

Pe 5 martie, ziua în care ar fi fost ucisă, femeia ar fi încercat să găsească un loc un mașinile care evacuau civilii din oraș, dar nu a reușit, așa că a decis să se întoarcă acasă pe bicicletă. Olga Shchyruk, fiica Irinei în vârstă de 26 de ani, spune că o implorase să ia trenul și să nu folosească bicicleta, știind că rușii ocupaseră orașul și deja începuseră să omoare civili. 

Femeia a fost ciuruită de muniția celor două tancuri imediat ce a dat să intre pe strada pe care se aflau trupele rusești. Potrivit jurnaliștilor care au documentat masacrele din Bucea la fața locului ar fi vorba de strada Yablunska unde au mai fost uciși cel puțin 20 de civili ale căror trupuri neînsuflețite au fost lăsate, ca și al Irinei Filkina, să zacă pe asfalt până la venirea trupelor ucrainene. 

Olga Shchyruk spune că, după ce nu a mai putut să ia legătura cu mama sa, s-a iluzionat că ar putea fi cel mult rănită. Toată luna martie a încercat să o găsească, apelând la bloggeri locali și la vecini cu care a comunicat însă foarte greu din cauză că în Bucea fusese întreruptă alimentarea cu energie electrică. „Mi-am imaginat că se ascunde pe undeva și așteaptă plecarea rușilor”, a mai spus fiica. Apoi, în aprilie, cele mai rele gânduri au devenit o realitate cumplită după ce a recunoscut manichiura mamei într-una din imaginile care au circulat obsesiv pe internet. 

Tânăra, care este psiholog, intenționează să înființeze în amintirea mamei o fundație care să ajute tinerii ucraineni afectați de război. „Vreau ca fotografia cu mâna ei să fie simbolul unor noi începuturi. Un simbol care să transmită lumii întregi că forțele răului ne pot face să suferim în multe feluri, dar nu ne pot luat cel mai important lucru: dragostea. Dragostea de oameni de către ei sunt total străini”, a mai spus Olga Shchyruk.

La Bucea, oraș din apropiere de Kiev, trupele ruse invadatoare și alții ceceni din trupele lui Kadîrov ar fi ucis cel puțin 400 de civili în perioada în care localitatea s-a aflat sub controlul lor. Ucrainenii au revenit la Bucea după data de 31 martie când masacrul înfiorător de acolo a ieșit la iveală și arătat lumii întregi. Podul a scris AICI despre mărturia unui tânăr aflat la Bucea în perioada execuțiilor. 

Conform InformNapalm, un site administrat de activiști ucraineni care investighează crime de război comise în ţara lor, responsabilul de operațiunile militare ruse la Bucea a fost locotenent colonelul Azatbek Omurbekov. În vârstă de 40 de ani, Omurbekov este şeful unei brigăzi de infanterie motorizată. „Locotenent-colonelul Omurbekov Azatbek Asanbekovici, unitatea militară 51460, comandantul celei de-a 64-a brigăzi de infanterie motorizată (Habarovsk) este responsabil pentru masacrul de la Bucea”, au transmis şi hackerii de la Anonymous, care au declarat război informatic împotriva Rusiei.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.