SUA și aliații au trimis în Ucraina zeci de mii de sisteme antitanc și antiaeriene. Kremlinul recunoaște că a suferit pierderi importante de trupe, dar anunță că își va atinge „obiectivele” în zilele următoare


SUA și aliații au trimis în Ucraina zeci de mii de sisteme antitanc și antiaeriene. Kremlinul recunoaște că a suferit pierderi importante de trupe, dar anunță că își va atinge „obiectivele” în zilele următoare

Rusia recunoaște că a suferit „pierderi importante de trupe” în războiul din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând, într-o declarație pentru Sky News, că moartea militarilor ruși „este o tragedie uriașă pentru noi”. 

Peskov a mai spus că Moscova își va atinge obiectivele vizate în Ucraina „în următoarele zile”, respingând încă o data crimele oribile atribuite militarilor ruși în orașul Bucea. „Trăim zile de falsuri și minciuni”, a spus Peskov, apreciind că imaginile cu civilii uciși la Bucea ar fi, de fapt, trucate de ucraineni. 

Pe 25 martie, Rusia preciza că ar fi pierdut în Ucraina 1351 militari, în vreme ce Kievul apreciază că pe front ar fi murit în jur de 19.000 de soldați ruși. Niciuna din aceste informații nu a putut fi însă verificată din surse independente, dar liderii militari occidentali estimează că Rusia ar fi pierdut între 7000 și 15.000 de militari.

Pe de altă parte, potrivit estimărilor Statelor Unite, Vladimir Putin ar fi „renunţat" definitiv să cucerească Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas. Rezultatul războiului este însă greu de estimat, Ucraina putând să încline oricând decisiv balanța în favoarea sa dacă Vestul i-ar furniza armamentul pe care îl solicită.

„Putin a crezut că poate prelua foarte repede controlul asupra Ucrainei, foarte repede controlul asupra capitalei. S-a înşelat", a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cursul unei audieri în Congres, potrivit agerpres.ro.

„Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi în prezent se concentrează asupra sudului şi estului ţării", a adăugat el în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate.

Dar rezultatul războiului, care se anunţă lung, rămâne incert, a indicat, la rândul său, şeful de stat-major american, generalul Mark Milley.

„Va fi o treabă pe termen lung", a spus el. „Există încă o bătălie importantă care urmează în sud-est, unde ruşii intenţionează să-şi adune forţele şi să continue asaltul. Aşa că rămâne de văzut cum se va termina totul", a adăugat generalul Milley.

Ucraina a primit aproximativ 60.000 de sisteme antitanc de la Statele Unite şi aliaţii lor, iar armata ucraineană foloseşte mine antipersonal care îi obligă pe soldaţii ruşi să lupte în zone unde sunt cei mai vulnerabili, a informat şeful de stat-major în cadrul aceleiaşi audieri. De asemenea, Occidentul le-a oferit ucrainenilor aproximativ 25.000 de sisteme antiaeriene de diferite tipuri care au împiedicat Rusia să preia controlul asupra spaţiului aerian ucrainean, a adăugat el.

El a subliniat că armata ucraineană cere acum tancuri şi artilerie pentru a putea respinge următoarea ofensivă rusă. „Terenul (în sud-est) este diferit de cel din nord. Este mult mai deschis şi favorabil operaţiunilor cu blindate de ambele părţi", a explicat generalul Milley. „Ar putea face faţă cu mai multe tancuri şi artilerie şi asta cer", a continuat el.

Reamintim că ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a spus joi, la sosirea la summitul NATO de la Bruxelles: „Agenda mea este foarte simplă, conține doar trei lucruri: arme, arme și arme”. 

În ultimele săptămâni, armata ucraineană și întreaga națiune ucraineană a demonstrat că știe să lupte, știe cum să câștige, dar fără a fi sprijiniți cu toate armele cerute, aceste victorii vor fi însoțite de sacrificii enorme. Cu cât primim mai multe arme, cu cât sosesc mai repede în Ucraina, cu atât mai multe vieți vor fi salvate, cu atât mai multe sate și orașe vor fi cruțate și nu va mai exista o altă Bucea", a mai spus Kuleba.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a părut să recunoască că Statele Unite au considerat, cel puţin la începutul conflictului, că Ucraina nu va putea recăpăta controlul asupra regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din Donbasul care este în prezent obiectivul declarat al Moscovei.

Întrebat insistent de senatorul republican Tom Cotton cu privire la informaţiile pe care serviciile militare americane le împărtăşesc cu ucrainenii, Lloyd Austin a recunoscut că nu au acoperit până în prezent regiunile separatiste.

„Le oferim informaţii pentru a desfăşura operaţiuni", inclusiv în Donbas, a început el să spună.

Dar când Tom Cotton l-a întrebat în mod explicit dacă aceste informaţii se referă la zonele controlate din 2014 de separatiştii pro-ruşi, el a recunoscut că instrucţiunile date analiştilor militari până acum erau "neclare".

„Vrem să ne asigurăm că este clar pentru forţele noastre", a adăugat secretarul Apărării. "Acesta este obiectivul noilor instrucţiuni (care) pleacă în prezent", a continuat el.

Serviciile americane de informaţii au anunţat războiul din Ucraina cu o exactitudine remarcabilă, dar nu au prevăzut rezistenţă înverşunată a ucrainenilor. Acestea se temeau că Kievul va cădea în 48 de ore şi că preşedintele Volodimir Zelenski va fi imediat demis pentru a fi înlocuit cu un regim pro-rus.

Surse: BBC, Agerpres

Foto jos: tipuri de arme trimise de Marea Britanie în Ucraina

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.