Dronele kamikaze ale SUA vor nimici armata lui Putin. Cel puțin 100 de sisteme ucigașe „Switchblade” au fost trimise ucrainenilor


Dronele kamikaze ale SUA vor nimici armata lui Putin. Cel puțin 100 de sisteme ucigașe „Switchblade” au fost trimise ucrainenilor

Surse militare britanice apreciază că următoarele trei săptămâni ar putea fi cruciale pentru soarta războiului din Ucraina, armata Rusiei putând fi zdrobită dacă Vestul furnizează Kievului armele necesare.

Trupele rusești sunt extenuate și cu moralul la pământ, situație care oferă un avantaj extraordinar Ucrainei de a obține o victorie decisivă în fața Moscovei, în condițiile în care va primi armele de care are nevoie, respective aeronave, tancuri, vehicule blindate, artilerie cu rază lungă de acțiune, rachete anti-navă și sisteme antiaeriene de apărare. 

„Arme, arme, arme”, a subliniat, miercuri, ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, solicitând NATO să furnizeze armamentul necesar pentru respingerea agresiunii rusești. 

Zilele trecute, Cehia a devenit primul stat membru NATO care a furnizat Ucrainei tancuri (T-72), iar acum Marea Britanie se gândește să facă la fel, ba chiar să trimită militari pentru a-i instrui pe ucraineni să folosească o serie de arme devastatoare, dezvăluie surse din ministerul britanic al Apărării. 

Pe de altă parte, potrivit Reuters, de la începutul invaziei rusești, Statele Unite au instruit mai mulți ucraineni în operarea dronelor ucigașe „Switchblade”, arme devastatoare de unică folosință care zboară către ținte și se detonează în momentul impactului. 

„I-am luat de pe teritoriul Ucrainei și i-am instruit câteva zile în special pentru dronele Switchblade”, a explicat un oficial american, citat de Reuters. 

După izbucnirea războiului, SUA și-au restras consilierii militari de pe teritoriul Ucrainiei pentru a evita o escaladare a conflictului, iar armamentul furnizat ulterior Kievului a fost limitat la cel pe care militarii ucraineni știau să-l folosească, cum ar fi rachetele anti-tanc Javelin, deosebit de eficiente, și rachetele sol-aer portabile Stinger care pot viza avioanele rusești.

Dronele „kamikaze” Switchblade sunt însă relativ ușor de folosit și foarte eficiente împotriva forțelor terestre. Au o rasă de acțiune de aproximativ 40 de kilometri și poti fi folosite împotriva mai multor tipuri de vehicule, inclusiv tancuri, camioane sau transportoare blindate de personal. Switchblades sunt echipate cu camere, sisteme de navigaţie şi explozibili ghidaţi. Armele pot fi programate să lovească automat ţinte care se află la kilometri distanţă sau pot rămâne deasupra unei ţinte (aprox. 20 de minute, de regulă) până când un operator este angajat să lovească. Spre deosebire de majoritatea celorlalte arme, drona Switchblade poate opri sau anula o misiune dacă situația se schimbă după lansare, permițându-i să angajeze o țintă secundară sau să se autodistrugă fără a provoca victime sau daune materiale.

„Versiunile 600 și 300 ale Switchblade vor ajunge cât mai curând posibil în Ucraina”, a precizat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării. 

Potrivit Reuters, Ucraina va folosi în perioada imediat următoare primele 100 de sisteme Switchblades. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.