Statele Unite sancționează familiile Putin și Lavrov. Cât de bogate sunt cele două fiice ale tiranului sângeros de la Kremlin


Statele Unite sancționează familiile Putin și Lavrov. Cât de bogate sunt cele două fiice ale tiranului sângeros de la Kremlin

Statele Unite au anunţat miercuri noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia din Ucraina, vizându-i direct pe membri de familie ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi ai ministrului de Externe Serghei Lavrov, scrie agerpres.ro.

Casa Albă a comunicat că sancţiunile sunt îndreptate şi împotriva celei mai mari instituţii financiare ruse, Sberbank, şi a celei mai mari bănci private din Rusia, Alfa Bank. Sunt blocate toate activele acestora legate de sistemul financiar american şi li se interzice cetăţenilor SUA să facă afaceri cu aceste bănci.

Printre persoanele fizice cărora li s-au blocat activele din Statele Unite şi li s-a interzis accesul la băncile americane sunt fiicele adulte ale lui Putin, Maria Voronţova şi Katerina Tihonova; soţia şi fiica ministrului de externe Lavrov; membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei, printre care fostul preşedinte şi premier Dmitri Medvedev, şi actualul prim-ministru al guvernului de la Moscova, Mihail Mişustin.

„Aceste persoane s-au îmbogăţit pe seama poporului rus. Unele dintre ele sunt răspunzătoare de asigurarea sprijinului necesar pentru războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Această acţiune le izolează de sistemul financiar al SUA şi blochează orice active pe care le deţin în Statele Unite", arată comunicatul Preşedinţiei americane.

Un înalt oficial american a explicat agenţiei France Presse, sub rezerva anonimatului, că Washingtonul urmăreşte crearea unui "cerc vicios" prin acumularea de sancţiuni după ce Rusia a invadat Ucraina. "Privăm (Rusia - n. red.) de capitaluri, de tehnologie, de talente, iar pachetul de măsuri pe care le luăm creează o spirală care se accelerează pe măsură ce Putin continuă escaladarea" militară, a arătat sursa respectivă.

Încă de marţi, se aflase că noile sancţiuni interzic şi orice investiţii în Rusia.

SUA vor lua măsuri şi împotriva unor "mari firme strategice de stat" ruse, însă lista nu a fost deocamdată publicată. Administraţia condusă de preşedintele Joe Biden a indicat că aceste măsuri menite să facă din Rusia o "paria" a economiei mondiale vor menaja însă sectorul energetic care - observă AFP - este principala sursă de venituri pentru regimul lui Vladimir Putin.

Reuters scrie că cele două fiice îl ajută pe tiranul de la Kremlin să-și ascundă uriașa avere acumulată de când se află în fruntea Rusiei. Despre Lavrov, Podul a relatat AICI

Maria s-a născut în Leningrad în 1985, iar Katerina s-a născut în Germania în 1986, când familia a locuit acolo în perioada în care Putin a lucrat în KGB.

Când familia s-a mutat la Moscova, în 1996, fetele au frecventat o şcoală de limbă germane, iar după ce Putin a devenit preşedinte interimar au studiat în particular.

Maria a studiat biologie la facultate şi a urmat cursurile şcolii de medicină din Moscova, în timp ce Katerina s-a specializat în studii asiatice în facultate.

Ambele fete au urmat cursurile universitare sub identităţi false.

Maria, acum în vârstă de 36 de ani, este cercetător medical şi locuieşte la Moscova cu soţul ei Jorrit Faassen, un om de afaceri olandez. Maria şi Faassen se pare că au un copil - Putin i-a spus cineastului Oliver Stone în 2017 că este bunic.

În 2019, într-un interviu acordat postului de televiziune controlat de stat Rossia-1, ea dezvăluia că este co-proprietar și director executive la Nomeko, o companie medicală care beneficiază de fonduri de milioane de dolari pentru cercetări în domeniul cancerului. Potrivit BBC, Maria Voronţova ar deține 20% din respective companie.

Cea de-a doua fiică oficială, Katerina, ar avea o viaţă de lux, locuind în apartamente de lux şi dobândind o avere.

Katerina, acum în vârstă de 35 de ani, este dansatoare acrobatică şi are un post de conducere la Universitatea de Stat din Moscova. Ea ar fi căsătorită cu Kirill Șamalov, fiul lui Nikolai Șamalov, un vechi prieten al lui Vladimir Putin și acționar important la Bank Rossiya, pe care oficialii americani au descris-o drept banca elitei rusești. 

Katerina și Kirill ar deține în acțiuni o avere de aproximativ două miliarde de dolari, la care se adaugă alte proprietăți și bunuri, scrie Reuters citând analiști financiari.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.