Josep Borrell spune pe șleau cât a pompat UE în buzunarul tiranului Putin de la începutul războiului: 35 MILIARDE de euro, în vreme ce ajutorul militar acordat Ucrainei a fost de doar UN MILIARD de euro! „Trebuie să aplaudăm mai puțin și să ajutăm Ucraina mai mult”


Josep Borrell spune pe șleau cât a pompat UE în buzunarul tiranului Putin de la începutul războiului: 35 MILIARDE de euro, în vreme ce ajutorul militar acordat Ucrainei a fost de doar UN MILIARD de euro! „Trebuie să aplaudăm mai puțin și să ajutăm Ucraina mai mult”

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a expus public o anomalie tulburătoare: Uniunea Europeană i-a plătit lui Vladimir Putin pentru combustibilii livrați aproximativ 35 de miliarde de euro, în vreme ce Ucraina a primit suport militar, pentru a face față războiului cu Rusia, în valoare de doar un miliard de euro.

Potrivit The Guardian, Borrell a făcut această comparație pentru a impulsiona comunitatea europeană să trimită mai multe arme Ucrainei pentru a putea rezista agresiunii ruse, apărând astfel, prin rezistența sa, și spațiu Uniunii Europene.

„Trebuie să continuăm să înarmăm Ucraina. Să aplaudăm mai puțin și să-i acordăm și mai multă asistență. I-am acordat un miliard de euro, dar atât îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o vinde. De la începutul invaziei i-am alimentat conturile cu peste 35 miliarde de euro”, a precizat Borrell.  

Înaltul reprezentat european a făcut aceste comentarii în contextul în care UE dezbate cea de-a cincea rundă de sancțiuni care urmează să fie aplicate Rusiei, printre care și interzicerea importului de cărbune în valoare de patru miliarde de euro. Noile sancțiuni urmează să fie stabilite și anunțate curând de oficialii europeni ca urmare a masacrelor din orașele ucrainene Mariupol, Bucea, Irpin, Borodianka etc. 

Polonia și Țările Baltice au solicitat ca sancțiunile să vizeze mai ales exporturile deosebit de profitabile ale Rusiei, respective petrolul și gazele naturale, dar acestei propuneri i se opun mai ales Germania, Austria și Ungaria, care au o dependență crescută față de gazele naturale rusești. 

În acest moment, UE importă 41% din necesarul său de gaze naturale și 27% din petrol, aceste procente fiind însă mult mai mari în anumite state membre. Vezi graficul de mai jos!

Borrell și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar urma să se deplaseze la Kiev, săptămâna aceasta, pentru a se întâlni cu liderii ucraineni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.