VIDEO. Soldații ruși sinucigași din „Pădurea Roșie”, cea mai radioactivă zonă de lângă Prîpeat - Cernobîl. Au intrat neprotejați, au inhalat praf contaminat și au fost spitalizați în stare gravă / Zona fusese declarată nesigură pentru următorii 24.000 de ani


VIDEO. Soldații ruși sinucigași din „Pădurea Roșie”, cea mai radioactivă zonă de lângă Prîpeat - Cernobîl. Au intrat neprotejați, au inhalat praf contaminat și au fost spitalizați în stare gravă / Zona fusese declarată nesigură pentru următorii 24.000 de ani

Soldații ruși care au capturat situl Centralei Nucleare de la Cernobîl, în 24-25 februarie, și-au condus vehiculele blindate, dar fără protecție anti-radiații, printr-una din cele mai radioactive zone ale regiunii, așa-numita „Pădure Roșie”, stârnind nori de praf radioactiv. Un angajat al centralei a catalogat drept „sinucigaș” gestul soldaților, deoarece praful inhalat a cauza iradierea organelor interne. 

Potrivit unor relatări de presă care citează agenția nucleară ucraineană Energoatom, câțiva dintre militarii ruși ar fi ajuns deja la spital în Belarus, unii în stare gravă, cu „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

„Pădurea roșie” este zona cea mai radioactivă de lângă Cernobîl și se numește astfel de la faptul că sute de pini s-au uscat și au devenit roșiatici imediat după catastrofala explozie din 1986. Copacii radioactivi au fost doborâți și îngropați, dar zona rămâne una dintre cele mai contaminate din lume, fiind declarată „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani. Peste 90% din radioactivitatea Pădurii Roșii este concentrată în sol.

Pădurea se află la aproximativ zece kilometri de situl centralei nucleare, lângă Prîpeat, un oraș părăsit în zona de excludere Cernobîl, în apropiere de frontiera cu Belarus. A fost un oraș pentru lucrători ai centralei nucleare de la Cernobîl, părăsit după accidentul nuclear de la Cernobîl în anul 1986. A avut o populație de aproximativ 50.000 locuitori.

Astăzi, în regiune se fac tururi turistice, însă doar după obținerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

Trupele ruse au părăsit joi centrala de la Cernobîl, jefuind clădirile din zona centralei și un hotel din apropiere. De asemenea, ar luat cu ele și mai mulți ostatici, potrivit oficialilor ucraineni.

„Părăsind centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie", a anunţat pe Telegram agenţia ucraineană de stat Energoatom, citând angajaţi.

Nu este clar câţi soldaţi ucraineni au fost ţinuţi ostatici de forţele ruse.

Din hotelul din apropierea centralei nucleare, invadatorii ruși ar fi furat toate ustensile de bucătărie de prin sertare, inclusiv furculițe, linguri și pahare.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.