Fermierii ucraineni, însămânțări record! Au reușit să cultive cu 10% mai mult teren decât în aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda războiului!


Fermierii ucraineni, însămânțări record! Au reușit să cultive cu 10% mai mult teren decât în aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda războiului!

În ciuda invaziei Rusiei și a lipsei carburanților, fermierii ucraineni au reușit să însămânțeze aproximativ 400.000 de hectare cu diverse culturi de primăvară, practic cu 10% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Visoțki, citat de Reuters.

„Negociem cu furnizorii (de carburanți, n.red) pentru ca lucrările de primăvara să nu se oprească”, a mai spus Visoțki, într-o declarație televizată. 

Luna această, oficiali ucraineni din agricultură declarau pentru Reuters că, în primăvara lui 2022, suprafața însămânțată ar putea fi sub jumătate față de anul trecut, mai exact 7 milioane de hectare față de 15 milioane de hectare cât se preconiza înaintea războiului. 

Fermierii ar putea reduce suprafețele cultivate cu floarea soarelui și porumb, dar le-ar putea crește pe cele cu mazăre, orz și ovăz, mai scrie Reuters. 

După începerea războiului cu Rusia, Ucraina a suspendat exporturile de secară, ovăz, mei, hrișcă, zahăr, sare și animale și a introdus licențe de export pentru grâu, autoritățile anunțând că vor permite totuși exporturile libere de porumb și ulei de floarea soarelui.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.