Iulia Motoc a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în 2021


Iulia Motoc a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în 2021

Prof. univ. dr. Iulia Motoc, cadru didactic la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și judecătoarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în anul 2021, scrie siteul unibuc.ro.

„Onorată să vă anunț că am câștigat premiul pentru cea mai bună opinie separată a unui judecător CEDO pe anul 2021. Opinia mea din cauza N c. Romania se referă la discriminare si drepturile persoanelor cu dizabilitati”, a transmis judecătoarea Iulia Motoc într-un mesaj pe Facebook.

Premiul a fost acordat petru opinia din cauza N. împotriva României, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Strasbourg Observers.

N. împotriva României se referă la procedurile în care instanțele naționale l-au lipsit pe reclamant de capacitatea sa juridică și l-au plasat sub autoritatea deplină a unui tutore legal, precum și la modul în care autoritățile naționale au schimbat ulterior tutorele acestuia. CEDO a constatat o încălcare a articolului 8, întrucât decizia privind schimbarea tutorelui legal a fost considerată ca nefiind bazată pe motive relevante și suficiente și, prin urmare, nefiind proporțională cu scopul legitim urmărit. Majoritatea nu a considerat necesar să efectueze o examinare separată a admisibilității și a fondului celorlalte plângeri, inclusiv a plângerii de discriminare pe motiv de sănătate a reclamantului în temeiul articolului 14 coroborat cu articolul 8.

În opinia sa parțial disidentă, jud. prof. univ. dr. Iulia Motoc a susținut constatarea unei încălcări a articolului 14 coroborat cu articolul 8. Aceasta a analizat refuzul majorității de a lua în considerare articolul 14 în acest caz, bazându-se pe opinia profesorilor universitari care au numit dispoziția „Cenușăreasa” Convenției.

Jud. prof. univ. dr. Iulia Motoc a adăugat apoi propria sa înțelegere a articolului 14 ca fiind articolul „Hamlet” al CEDO, argumentând de ce este atât de important să fim dispuși să luăm în considerare discriminarea persoanelor cu dizabilități mintale. Acesta a subliniat că drepturile omului sunt adesea uitate în domeniul sănătății mintale și că cei care suferă de probleme de sănătate mintală sunt adesea supuși discriminării și altor forme de marginalizare, fiind astfel deosebit de vulnerabili la încălcarea drepturilor omului (punctele 7-9).

Sursa: unibuc.ro

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.