Rănită pe câmpul de luptă, super-lunetista din armata lui Putin a fost abandonată de trupele ruse. Ea este acum prizoniera forțelor din Ucraina


Rănită pe câmpul de luptă, super-lunetista din armata lui Putin a fost abandonată de trupele ruse. Ea este acum prizoniera forțelor din Ucraina

În rețelele de socializare au apărut imagini noi cu una dintre cele mai temute luptătoare ale armatei ruse, o lunetistă în vârstă de 41 de ani care ar fi ucis peste 40 de persoane, printre care și mai mulți civili. 

Potrivit ultimelor relatări din tabăra ucraineană, Irina Starikova, 41 de ani, poreclită Bagheera, după numele panterei negre din Cartea Junglei, ar fi fost abandonată pe câmpul de luptă de tovarășii de arme și astfel a fost capturată de trupele din Ucraina. 

Nu este originară din Serbia, așa cum se speculase anterior, și nici nu este o fostă călugăriță devenită lunetistă. Are două fiice în vârstă de 11, respective, nouă ani, și este originară din Donețk, regiune în care a luptat încă din 2014, fiind recompensată chiar și cu o decorație militară. Ucrainenii o acuză de crime de război în Donețk. 

Soarta sa este acum în mâinile autorităților din Ucraina care nu vor fi deloc îndurătoare, mai ales că îi impute Irinei Starikova și uciderea mai multor civili. Potrivit unor surse, lunetista le-ar fi povestit ucrainenilor că a fost abandonată de ruși, deși ar fi putut să o recupereze de pe câmpul de luptă.

„Pur și simplu m-au abandonat. Știau că fusesem rănită și totuși nu au venit după mine să mă recupereze, pur si simplu m-au lăsat acolo sperând că o să mor”, ar fi declarant Starikova. Ea ar fi căsătorită cu un luptător din Belarus al cărui nume de cod e Gorinici, alături de care a luptat în Donețk.

Capturarea Starikovei de către ucraineni a fost confirmată și de către Giorgi Revishvili, cercetător la Departamentul pentru Studii de Război al King’s College din Londra.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.