VIDEO. Ce otrăvuri au fost folosite pentru lichidarea oligarhului Roman Abramovici și a doi oficiali ucraineni. Experți: o substanță toxică de luptă sau o cantitate redusă de noviciok


VIDEO. Ce otrăvuri au fost folosite pentru lichidarea oligarhului Roman Abramovici și a doi oficiali ucraineni. Experți: o substanță toxică de luptă sau o cantitate redusă de noviciok

Jurnalistul de investigații Christo Grozev (grupul de presă Bellingcat) a opinat că cel mai probabil, potrivit unei echipe de experți, oligarhul rus Roman Abramovici și cei doi oficiali ucraineni participanți la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina ar fi fost otrăviți cu cloropicrină, o substanță toxică folosită pe post de gaz mortal în Primul Război Mondial. 

Nu este însă exclus să fi fost vorba și de un dozaj redus de Noviciok, agentul neurotoxic folosit în otrăvirea fostului colonel GRU Serghei Skripal și a opozantului rus Alexei Navalnîi, au mai opinat experții consultațide Grozev.

Abramovici și ucrainenii au prezentat simptome similare: stare generală de rău, orbire temporară, lăcrimare constantă și dureroasă, exfolierea pielii feței și membrelor superioare. 

Îngrijorat de situația sa, Abramovici chiar i-ar fi întrebat pe medicii de la Istanbul care l-au tratat dacă o să moară. 

Una dintre teoriile vehiculate de presă ar fi că în spatele posibilei otrăviri s-ar afla apropiații ai lui Vladimir Putin care doresc continuarea războiului din Ucraina și se opun negocierilor de pace. 

„Toți specialiștii care au discutat cu membrii delegației, s-au uitat la fotografii și au examinat personal victimele, au spus că acesta nu a fost un accident. Nu este o intoxicație alimentară, nu este o alergie. (…) Aceștia au indicat cloropicrina sau alți agenți de război. Cloropicrina produce toate simptomele detectate la cei trei, dar singura fisură în sprijinul acestei ipoteze este faptul că acesta are un miros înțepător imposibil să nu fie detectat de cei vizați. Unul dintre specialiști a opinat însă că este posibil ca agresorii să fie dezvoltat o variantă mai puțin mirositoare. Alți experți au sugerat că nu este exclusă folosirea unei cantități mici de Noviciok. Însă singura modalitate de a depista exact agentul folosit ar fi aducerea acestor oameni la laborator pentru recoltarea de probe pentru analize”, a mai precizat Grozev pentru canalul de Youtube (de limbă rusă) Popular Politics. 

Posibila otrăvire s-a petrecut în prima jumătate a lunii martie. 

„Simptomele au dispărut gradual în săptămânile următoare. Din păcate, grupul implicat în negocieri se deplasează dintr-un loc în altul și e foarte greu de găsit o zi în care să ajungă într-un laborator performant european unde să le fie recoltate probe de sânge. Cel mai probabil va rămâne un mare mister”, a mai spus Grozev. 

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.