Vestul nu crede în promisiunile Moscovei. Există diferențe uriașe între ce spune și ce face Rusia în Ucraina. Forţele inamice din zona Kievului au început, de fapt, o „repoziţionare", „nu o retragere reală"


Vestul nu crede în promisiunile Moscovei. Există diferențe uriașe între ce spune și ce face Rusia în Ucraina. Forţele inamice din zona Kievului au început, de fapt, o „repoziţionare", „nu o retragere reală"

Forţele rusești din jurul Kievului au început o „repoziţionare", „nu o retragere reală", şi ar putea pregăti o „ofensivă majoră" în altă parte în Ucraina, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, citat de agerpres.ro

„Putem confirma că am văzut un număr mic" de trupe "începând să se repoziţioneze" părăsind împrejurimile capitalei "în principal spre nord", a spus el în faţa presei. Dar "trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei" şi "asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului s-a încheiat", a avertizat purtătorul de cuvânt.

„Marea majoritate a forţelor pe care le-au masat lângă Kiev sunt încă acolo", a precizat John Kirby. „Este o repoziţionare, şi nu o retragere reală", a continuat el.

În opinia sa, „Rusia nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul care era să cucerească Kievul, nu şi-a îndeplinit obiectivul care era să preia controlul Ucrainei, dar încă poate provoca violenţe masive în ţară, inclusiv la Kiev".

„Trebuie să fim lucizi cu privire la realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren şi nimeni nu ar trebui să fie păcălit de anunţurile Rusiei", a declarat Kate Bedingfield, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

Moscova a promis marţi că îşi va reduce „radical" activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina, după discuţii "substanţiale" ruso-ucrainene la Istanbul. Ruşii au spus în ultimele zile că vor să se concentreze pe "obiectivul lor principal: eliberarea Donbas", în estul Ucrainei.

„Ucrainenii nu sunt naivi”, a precizat, la rândul său președintele Volodimir Zelenski, în privința așa-numitei reduceri a operațiunilor militare din zona Kiev și Cernihiv, adăugând că deși initial discuțiile ruso-ucrainene de marți de la Istanbul păreau încurajatoare, ele nu au oprit bombardamentele rușilor în ariile vizate. 

Și țările vestice au îndemânat la prudență în privința Rusiei, transmite BBC.

„Nu cred nimic până nu văd exact care sunt acțiunile lor din teren”, a precizat și liderul de la Casa Albă, Joe Biden, secretarul de stat american, Antony Blinken, fiind și el de aceeași părere în sensul că există diferențe majore între ceea ce spune și ce face Rusia. 

Lideri din Marea Britanie, Franța, Germania și Italia au subliniat că Vestul nu trebuie să lase garda jos și să slăbească presiunea pe Rusia.

„Au căzut de acord că nu va fi nicio relaxare din partea Occidentului până ce nu i se pune capăt ororii produse în Ucraina”, a precizat biroul de presă al premierului britanic Boris Johnson. 

Și Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și-a exprimat rezerva spunând că promisa retragere a Rusiei ar fi, mai degrabă, menită să inducă în eroare. 

Potrivit acestuia, trupele ruse par să se îndepărteze de Kiev și Cernihiv, dar că această retragere ar putea fi, de fapt, o rotație a unităților militare ruse pentru a deruta partea ucraineană.

O nouă rundă de negocieri a avut loc, marți, între delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul. Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv, pentru a „crește încrederea” în negocierile viitoare. Ucraina a propus să își asume statut de neutralitate, în schimbul garanțiilor de securitate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.