Previziunile sumbre ale unui expert în război din Marea Britanie: Ucraina va pierde curând bătălia pentru Mariupol. Peste 10.000 de oameni ar fi fost uciși de bombardamentele rușilor


Previziunile sumbre ale unui expert în război din Marea Britanie: Ucraina va pierde curând bătălia pentru Mariupol. Peste 10.000 de oameni ar fi fost uciși de bombardamentele rușilor

Irpinul, oraș aflat la nord de Kiev, în imediata apropiere a capitalei ucrainene și unul din cele mai fierbinți puncte de pe harta războiului, a fost eliberat de sub controlul trupelor ruse, afirmă oficiali din Ucraina.  

Americanii spun însă că nu pot confirma preluarea controlului deplin în Irpin de către forțele ucrainene. 

BBC scrie că, potrivit cercetătorului în materie de război terestru Jack Watling, de la think tank-ul Royal United Services Institute, Irpinul s-ar afla, într-adevăr, sub controlul Ucrainei care este, însă, din păcate, în situația dramatică de a pierde Mariupolul, oraș de importanță strategică decisivă de la Marea Azov, parte a Mării Negre.

Recucerirea Irinului, spune Jack Watling, arată încă o dată diferența uriașă, între cele două tabere, în ce privește moralul, dotările și aprovizionarea. În mod normal, câștigarea unui teritoriu ar necesita de trei ori mai multe trupe decât ale adversarului și chiar mai mult de atât dacă este vorba despre o așezare urbană. „Asta arată clar că acolo unde rușii nu-și reaprovizionează artileria, prezintă vulnerabilități serioase”, a apreciat expertul, adăugând că, din păcate, căderea Mariupolului pare iminentă în acest moment. 

Forțele ruse vor încercui apoi unitățile ucrainene din Donbas, care sunt printre cele mai bune ale armatei Ucrainei și care rezistă eroic de atâta timp. „Vor rămâne fără muniție, vor obosi, iar asta va fi un regres major pentru forțele ucrainene”, a mai explicat expertul britanic.

Generalul Richard Barrons, fostul şef al Comandamentului Forţelor Unite din Marea Britanie, explica recent că ocuparea oraşului Mariupol este vitală pentru planurile de război ale Rusiei. „Atunci când ruşii vor avea sentimentul că au încheiat cu succes acea bătălie, ei vor fi obţinut un pod terestru între Rusia şi Crimeea şi vor vedea în acest lucru un succes strategic major”, spunea generalul britanic.

Dacă Mariupol este capturat, Rusia va deţine un control total asupra a peste 80% din regiunile de coastă ale Ucrainei la Marea Neagră, putând astfel să îi stopeze comerţul maritim şi să o izoleze şi mai mult de restul lumii.

Cel puţin 5.000 de persoane ar fi fost ucise în Mariupol, de la începutul invaziei ruse, aprecia, luni pentru AFP, o consilieră a preşedinţiei ucrainene, care răspunde de culoare umanitare, relatează Agerpres.

„Circa 5.000 de persoane au fost îngropate, dar oamenii nu mai sunt îngropaţi de zece zile din cauza bombardamentelor continue”, a declarat Tetiana Lomakina, care a estimat că, „având în vedere numărul de persoane încă sub dărâmături (…), ar putea exista în jur de 10.000 de morţi”.

Oraşul portuar Mariupol este asediat de armata rusă de la sfârşitul lunii februarie, mii dintre locuitorii săi fiind forţaţi să trăiască în condiţii foarte complicate, fără electricitate sau apă potabilă.

Dintr-o populaţie de 450.000 de persoane pe timp de pace, circa 160.000 de oameni sunt în continuare imobilizaţi aici, potrivit primarului Vadim Boicenko.

„Toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate (…) Este imposibil să intri în Mariupol cu provizii şi medicamente”, a deplâns duminică seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Forţele ruse bombardează convoaiele cu ajutor umanitar şi îi ucid pe şoferi", a adăugat el, precizând că străzile sunt pline de "cadavre" care sunt imposibil de îngropat.

La aproape două săptămâni de la bombardarea teatrului său, nu se ştie nici acum ce s-a întâmplat cu sute de civili care s-au refugiat în clădire. Municipalitatea, care citează martori, susţine că se teme că ar exista "circa 300 de morţi". Însă o aleasă locală care a fugit din Mariupol în ziua bombardamentului a declarat pentru AFP că orice numărătoare a victimelor este imposibilă, având în vedere comunicaţiile deficitare şi absenţa autorităţilor locale.

Duminică, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat de altfel că va discuta cu omologul său rus Vladimir Putin luni sau marţi pentru a o organiza o "operaţiune umanitară" de evacuare a oraşului, împreună cu Turcia şi Grecia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.