VIDEO. Președintele Zelenski dezvăluie într-un interviu pentru presa rusă că oligarhii lui Putin au oferit bani Kievului, inclusiv pentru armata Ucrainei. Miliardarii rușii vor oprirea războiului pentru că sancțiunile i-au sărăcit / Interviul a fost însă interzis în Rusia


VIDEO. Președintele Zelenski dezvăluie într-un interviu pentru presa rusă că oligarhii lui Putin au oferit bani Kievului, inclusiv pentru armata Ucrainei. Miliardarii rușii vor oprirea războiului pentru că sancțiunile i-au sărăcit / Interviul a fost însă interzis în Rusia

Într-un interviu acordat mai multor jurnaliști ruși, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că mai mulți oligarhi și afaceriști ruși, printre care și Roman Abramovici, cunoscut drept un apropiat al lui Vladimir Putin, s-au oferit să ajute Kievul cu bani, unii chiar pentru armata ucraineană, relatează presa internațională.

Bogătașii ruși i-au spus liderului ucrainean că sunt gata să ajute, să facă tot posibilul pentru a opri războiul din Ucraina. 

Interviul a fost însă interzis în Rusia, iar unii dintre jurnaliști ar urma să fie anchetați de autoritățile de la Moscova. Însă aceștia sunt mai degrabă jurnaliști independenți sau colaboratori ai unor publicații independente declarate deja de Rusia drept „agenți străini”. Printre interlocutorii lui Zelenski s-a numărat și mai cunoscutul Mikhail Zygar, autorul celebrului volum „Toți oamenii Kremlinului” (editura Cartier). (vedeți video la finalul textului cu subtitrare în engleză)

„Avem semnale de la el (Roman Abramovici, n. red) şi de la alţi oameni de afaceri, care au zis: ‘putem ajuta într-un fel sau altul, putem face ceva’. Unii au spus că sunt gata să ajute la reconstrucţia ţării după război. Suntem gata să ne transferăm afacerile în Ucraina, locuim în Anglia sau în Elveţia, vrem asta. Anumite persoane, care nu vor să îşi dea numele, spun că vor să ajute armata noastră, deşi sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a mai spus Zelenski, precizând că aceștia sunt mai ales interesați să scape de sancțiunile internaționale dure de care sunt vizați și care practic i-au transformat în muritori de rând (poate chiar de foame). 

Volodimir Zelenski a precizat că în ceea ce îi privește pe oamenii de afaceri pregătiţi să doneze bani pentru armata ucraineană, Ucraina ar urma să le garanteze siguranța, să le ofere contracte şi să permită afacerilor acestora să se dezvolte. „Putem discuta, putem discuta despre schimbarea cetățeniei acestor persoane”, a mai declarat președintele ucrainean.

Multimiliardarul rus Roman Abramovici, scrie The Times într-un material exclusiv, s-ar fi întâlnit cu Vladimir Putin, chiar miercurea trecută, la Moscova, pentru a-i înmâna un bilet din partea lui Zelenski cu termenii în care Ucraina ar fi de acord cu încetarea războiului. Inițial, Putin s-a înfuriat și-a urlat la oligarh să le transmită că-i face praf pe ucraineni. Dar Abramovici s-ar fi dus apoi să se întâlnească cu Joe Biden în Polonia.

Potrivit unor informații furnizate de un jurnalist de investigații, oligarhul rus în vârstă de 55 de ani i-a fost prezent liderului de la Casa Albă, Joe Biden, în Polonia unde s-a deplasat special pentru a negocia pacea dintre Rusia și Ucraina, dar și sancțiunile impuse Rusiei. Abramovici ar fi venit dinspre Ucraina unde s-ar fi întâlnit cu Zelenski, scrie Daily Mail.

A venit în Polonia în secret, din Ucraina, cu trenul. Interesant e că a folosit un pașaport portughez. Poate că a avut loc o întâlnire informală cu președintele. Putin a trimis un miliardar?

Oligarhul a ajuns în Polonia de pe teritoriul Ucrainei, unde se spune că ar fi vorbit cu președintele Volodimir Zelenski. Zelenski îi ceruse anterior lui Biden să nu îi impună sancțiuni rusului, spunând că 'se poate dovedi a fi un intermediar important în negocierile de pace cu Rusia”, a spus jurnalistul de investigații Jakob Stachowiak citat de Daily Mail.

Reamintim că Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să nu îl sancţioneze pe Roman Abramovici, considerând că acesta ar putea juca un rol în negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.