Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina, desființează armată rusă: „Este medievală” cu metodă învechită de luptă / „Avem mulți informatori în cadrul armatei ruse și în rândurile cecenilor”


Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina, desființează armată rusă: „Este medievală” cu metodă învechită de luptă / „Avem mulți informatori în cadrul armatei ruse și în rândurile cecenilor”

Şeful serviciului ucrainean de informaţii militare, generalul Kirilo Budanov, le-a promis ruşilor un „adevărat iad" în Ucraina, unde armata rusă, pe care o consideră "medievală", se va confrunta cu o gherilă constantă a partizanilor ucraineni, potrivit unui interviu publicat vineri, preluat de agerpres.ro.

„Comandamentul rus a făcut numeroase greşeli şi noi folosim aceste greşeli", a declarat generalul Budanov pentru săptămânalul american The Nation.

„Armata ucraineană a arătat că armata rusă, a doua armată din lume, este doar un mit. Este doar o concentrare de putere medievală, vechi metode de luptă", a adăugat acest tânăr general de 36 de ani care a fost pregătit după metodele NATO.

Numit în 2020 la conducerea Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării de preşedintele Volodimir Zelenski, generalul Budanov a estimat că una dintre cheile succesului forţelor ucrainene pentru a rezista armatei ruse a fost capacitatea lor de a spiona adversarul.

Generalul Budanov avertiza asupra intențiilor Rusiei de a ataca Ucraina încă din toamna anului trecut. Podul a relatat AICI declarațiile făcute de acesta într-un interviu pentru portalul Military Times. Atacul pe care îl pregăteşte Rusia, preciza atunci Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni. 

„Avem mulţi informatori în cadrul armatei ruse, nu doar în rândurile acesteia, ci şi în cercul ei politic şi în cadrul comandamentului său", afirmă generalul acum, în cadrul interviului pentru The Nation.

Una din priorităţile sale în ultimele luni a fost organizarea unei forţe de partizani care vor rămâne în spatele liniilor ruseşti în cazul unei ocupaţii îndelungate pentru a desfăşura operaţiuni de gherilă. El nu a oferit detalii despre această forţă, dar a subliniat că este "un număr mare de persoane" şi a menţionat prezenţa vânătorilor.

„Luptătorii noştri, soldaţii noştri şi chiar vânătorii noştri vor începe să urmărească agresorul, trupele ruseşti, cu armele în păduri", a spus el. „Primăvara va veni în curând, pădurile noastre vor înverzi din nou şi un adevărat iad se va dezlănţui înaintea agresorului", a mai spus generalul.

El a ţinut să adauge că, deşi rezistenţa ucraineană ţine piept armatei ruse de o lună, situaţia rămâne "foarte dificilă".

„Avem importante forţe ruseşti pe teritoriul nostru şi au înconjurat oraşele Ucrainei", a spus generalul Budanov. „În ceea ce priveşte perspectivele de pace, în pofida negocierilor, acestea rămân vagi şi imprevizibile", a adăugat el.

Şeful serviciului de informaţii militare s-a arătat lipsit de consideraţie faţă de luptătorii ceceni care s-au alăturat forţelor ruse pe frontul ucrainean, menţionând că este uşor să-i urmăreşti ascultându-le conversaţiile pe telefonul mobil.

„Avem o mulţime de informatori în rândurile cecenilor", a adăugat el. „De îndată ce pregătesc o operaţiune, ştim asta datorită informatorilor noştri", a mai spus generalul Budanov. (sursa: agerpres.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.