Ucraina respinge propunerea lansată de Kremlin de a deveni neutră pe model suedez sau austriac: "Modelul poate fi doar ucrainean!". Ce presupune această poziționare a Kievului în negocieri


Ucraina respinge propunerea lansată de Kremlin de a deveni neutră pe model suedez sau austriac: "Modelul poate fi doar ucrainean!". Ce presupune această poziționare a Kievului în negocieri

Kievul a respins miercuri, 16 martie, propunerile de concesii lansate de Kremlin conform cărora modelele de neutralitate reprezentate de Austria și Suedia ar putea fi un exemplu pentru Ucraina, conform unui comunicat remis de Administrația Prezidențială ucraineană. 

De asemenea, pe parcursul comunicatului s-a subliniat că "garanțiile de securitate" trebuie să fie punctul central al discuțiilor purtate cu Rusia privind încetarea focului. 

"Ucraina se află acum într-un război cu Rusia. Pe cale de consecință, modelul poate fi doar <<ucrainean”>> și numai bazat pe garanții de securitate certificate legal", a declarat șeful echipei de negociere a Ucrainei, Mikhailo Podolyak.

Un "model" de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic care ar garanta Ucrainei că va fi protejată de un grup de aliați în cazul unui atac viitor se află "pe masa negocierilor" la discuțiile dintre Kiev și Moscova, a completat acesta. 

"Modelul de garanții de securitate este pe masa negocierilor. Ce înseamnă acest lucru? Un acord rigid cu un număr de state care garantează și își asumă obligații legale clare de a preveni în mod activ atacurile", a declarat negociatorul Mykhailo Podolyak pe Twitter. (sursa: AICI)

Kremlinul a transmis miercuri că o Ucraină neutră, cu propria sa armată, pe modelul Austriei sau Suediei, este privită ca un posibil compromis în negocierile de pace cu Kievul.

Austria, pe care Rusia o promovează acum ca un potențial model, este legată de neutralitate prin constituția sa, care interzice intrarea în alianțe militare și înființarea de baze militare străine pe teritoriul său. (sursa: AICI)

Amintim, totodată, că premierul Suediei, Magdalena Andersson, a respins marți, 8 martie, solicitările opoziției de a lua în considerare, pe fondul invaziei rusești din Ucraina, varianta aderării la NATO, declarând că o astfel de cerere formulată acum către Alianța Nord-Atlantică ar destabiliza securitatea în Europa. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.