Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a respins marți, 8 martie, solicitările opoziției de a lua în considerare, pe fondul invaziei rusești din Ucraina, varianta aderării la NATO, declarând că o astfel de cerere formulată acum către Alianța Nord-Atlantică ar destabiliza securitatea în Europa.
Suedia nu a mai fost într-un război din 1814 și și-a construit politica externă prin prisma deciziei de a nu participa, respectiv adera la alianțe militare, dar a creat legături tot mai strânse cu NATO în ultimii ani, pe măsură ce au crescut tensiunile cu Rusia în regiunea baltică.
Invazia rusească din Ucraina a condus la reînnoirea apelurilor adresate Suediei și Finlandei de a adera la NATO.
"Dacă Suedia ar alege să trimită o cerere de aderare la NATO în situația actuală, atunci ar destabiliza și mai mult această zonă a Europei, iar astfel ar crește tensiunile", a declarat Andersson.
"Am fost clară în tot acest timp spunând că ceea ce este cel mai bine pentru securitatea Suediei și pentru securitatea acestei regiuni a Europei este ca Guvernul să aibă o politică pe termen lung, consecventă și previzibilă, iar aceasta este credința mea în continuare", a completat aceasta.
Rusia nu dorește ca Finlanda sau Suedia să se alăture NATO iar, la sfârșitul lunii trecute, Moscova a avertizat cele 2 state cu privire la "consecințele politico-militare grave" dacă totuși o vor face.
Andersson a făcut declarațiile prezentate mai sus după ce s-a întâlnit cu liderii partidului de opoziție pentru a discuta despre înrăutățirea situației de securitate de la nivel european.
Un sondaj realizat vineri de Demoskop și comandat de ziarul Aftonbladet a arătat că 51% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO, față de 42%, procentul din ianuarie 2022. Suedezii ce s-au pronunțat împotriva aderării au scăzut ca proporție de la 37% la 27%. Este pentru prima dată când un astfel de sondaj prezintă date ce relevă o majoritate favorabilă aderării la NATO.
Ulf Kristersson, liderul moderaților suedezi, a cerut Guvernului să înceapă discuții politice serioase despre aderarea la NATO, așa cum au început deja în Finlanda.
Finlanda și Suedia au legături militare strânse, iar o mișcare a unuia dintre cele 2 state către aderarea la NATO ar pune o presiune suplimentară asupra celuilalt pentru a proceda similar.
"Este urgent", a spus Kristersson, citat de agenția TT.
"Nu ne putem așeza în spatele unui paravan sperând ca totul să se termine și apoi să ne mirăm că finlandezii au luat deja o decizie, într-o lună sau două", a completat Kristersson. (sursa: AICI)