Prim-ministra Suediei exclude varianta aderării la NATO. Cum își motivează abordarea


Prim-ministra Suediei exclude varianta aderării la NATO. Cum își motivează abordarea

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a respins marți, 8 martie, solicitările opoziției de a lua în considerare, pe fondul invaziei rusești din Ucraina, varianta aderării la NATO, declarând că o astfel de cerere formulată acum către Alianța Nord-Atlantică ar destabiliza securitatea în Europa.

Suedia nu a mai fost într-un război din 1814 și și-a construit politica externă prin prisma deciziei de a nu participa, respectiv adera la alianțe militare, dar a creat legături tot mai strânse cu NATO în ultimii ani, pe măsură ce au crescut tensiunile cu Rusia în regiunea baltică. 

Invazia rusească din Ucraina a condus la reînnoirea apelurilor adresate Suediei și Finlandei de a adera la NATO.  

"Dacă Suedia ar alege să trimită o cerere de aderare la NATO în situația actuală, atunci ar destabiliza și mai mult această zonă a Europei, iar astfel ar crește tensiunile", a declarat Andersson.

"Am fost clară în tot acest timp spunând că ceea ce este cel mai bine pentru securitatea Suediei și pentru securitatea acestei regiuni a Europei este ca Guvernul să aibă o politică pe termen lung, consecventă și previzibilă, iar aceasta este credința mea în continuare", a completat aceasta. 

Rusia nu dorește ca Finlanda sau Suedia să se alăture NATO iar, la sfârșitul lunii trecute, Moscova a avertizat cele 2 state cu privire la "consecințele politico-militare grave" dacă totuși o vor face.

Andersson a făcut declarațiile prezentate mai sus după ce s-a întâlnit cu liderii partidului de opoziție pentru a discuta despre înrăutățirea situației de securitate de la nivel european. 

Un sondaj realizat vineri de Demoskop și comandat de ziarul Aftonbladet a arătat că 51% dintre suedezi sunt în favoarea aderării la NATO, față de 42%, procentul din ianuarie 2022. Suedezii ce s-au pronunțat împotriva aderării au scăzut ca proporție de la 37% la 27%. Este pentru prima dată când un astfel de sondaj prezintă date ce relevă o majoritate favorabilă aderării la NATO. 

Ulf Kristersson, liderul moderaților suedezi, a cerut Guvernului să înceapă discuții politice serioase despre aderarea la NATO, așa cum au început deja în Finlanda.

Finlanda și Suedia au legături militare strânse, iar o mișcare a unuia dintre cele 2 state către aderarea la NATO ar pune o presiune suplimentară asupra celuilalt pentru a proceda similar. 

"Este urgent", a spus Kristersson, citat de agenția TT. 

"Nu ne putem așeza în spatele unui paravan sperând ca totul să se termine și apoi să ne mirăm că finlandezii au luat deja o decizie, într-o lună sau două", a completat Kristersson. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.