Al patrulea general rus a fost ucis pe frontul din Ucraina. Gen. Oleg Mitiaev ar fi fost lichidat de temutul Batalion Azov, în luptele de la Mariupol


Al patrulea general rus a fost ucis pe frontul din Ucraina. Gen. Oleg Mitiaev ar fi fost lichidat de temutul Batalion Azov, în luptele de la Mariupol

Generalul rus Oleg Mitiaev a fost ucis, marți, în Ucraina în luptele de la Mariupol, precizează un oficial ucrainean din Ministerul de Interne, preluat de Associated Press. 

Fotografia cu generalul ucis a fost postată pe Telegram (vezi mai jos).

Potrivit unor informații vehiculate pe Twitter, generalul rus în vârstă de 46 de ani, care era comandantul diviziei 150 motorizată și luptase și în Siria, ar fi fost lichidat de temutul Batalion Azov. 

Acesta ar fi cel de-al patrulea general ucis pe frontul din Ucraina, după Andrei Sukhovețky, Vitali Gerasimov și Andrei Kolesnikov. Rusia nu a confirmat informația.

Potrivit site-ului miscareaderezistenta.ro, Azov este un grup paramilitar format din voluntari la 5 mai 2014, cu referire la marea cu același nume, astăzi în mare parte controlată de Rusia de la anexarea Crimeei. Batalionul s-a remarcat când luptătorii săi au recucerit orașul Mariupol de la separatiștii pro-ruși în 2014. În dificultate pe teren militar, Ucraina l-a integrat în garda națională (echivalentul jandarmeriei) în toamna aceluiași an. Inițial, Azov avea câteva sute de oameni în rândurile sale. Astăzi, 3.500 până la 5.000 de luptători formează acest regiment. Recrutări active sunt în curs de desfășurare în situația actuală.

 Viatcheslav Likhachev, un istoric ucrainean ale cărui cercetări se concentrează asupra radicalismului de dreapta din Rusia și Ucraina, vorbește despre începuturile batalionului: „Azov a fost creat parțial de oameni cu un trecut neonazist, parțial din huliganii din fotbal. Deși în primăvara și vara lui 2014 cei mai mulți recruți au mers în Azov atrași de imaginea sa bună ca unitate de luptă, oamenii cu păreri radicale de dreapta au constituit o masă critică în Azov, nucleul să spunem. Noii recruți au fost îndoctrinați”.

Fondatorul Azov, Andrei Biletsky, originar din Harkov, vorbitor de limbă rusă, a făcut parte din grupuri de huligani și din organizația paramilitară ultranaționalistă Patriots of Ukraine. Într-un text intitulat „Naționalismul social rasial ucrainean” publicat în 2007, Biletsky enumeră printre misiunile organizației sale „purificarea rasială a națiunii”. Plasat în detenție pentru atac armat în 2011, el a fost eliberat în 2014 cu ocazia unei legi privind eliberarea deținuților politici adoptată de Rada, parlamentul ucrainean. În contextul conflictului ruso-ucrainean, a fondat batalionul Azov, al cărui logo se referă în mod clar la iconografia nazistă. Puteți citi AICI istoria detaliată a Batalionului/Regimentului Azov. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.