UPDATE. Președintele Zelenski a rămas perplex după ce premierul israelian, marele „negociator” Naftali Bennett, l-a sfătuit să se predea teroristului Vladimir Putin / Mai mult, Israelul le-ar fi spus ucrainenilor să nu mai solicite ajutor militar pentru a nu periclita „negocierile” cu Moscova / Ulterior, informația a fost dezmințită de ambele părți


UPDATE. Președintele Zelenski a rămas perplex după ce premierul israelian, marele „negociator” Naftali Bennett, l-a sfătuit să se predea teroristului Vladimir Putin / Mai mult, Israelul le-ar fi spus ucrainenilor să nu mai solicite ajutor militar pentru a nu periclita „negocierile” cu Moscova / Ulterior, informația a fost dezmințită de ambele părți

UPDATE. Publicația „The Jerusalem Post” precizează că oficiali ucraineni și israelieni au dezmințit categoric informațiile privind relatările de presă despre sugestia care ar fi fost făcută de premierul israelian Naftali Bennett președintelui Ucrainei, Volomir Zelenski, de a se preda Rusiei, acceptând condițiile impuse de statul agresor. Vineri seară, toată presa din Israel transmitea că Bennett, implicat în medierea conflictului armat dintre Moscova și Kiev, l-ar fi îndemnat pe Zelenski să salveze viața ucrainenilor acceptând condițiile teroristului Vladimir Putin și depunând armele. 

În calitatea sa de intermediar, Israel „nu a sugerat Ucrainei să accepte orice solicitare din partea Federației Ruse. Asta ar fi imposibil din motive militare și politice. Dimpotrivă, Israelul a îndemnat Rusia să evalueze întreaga situație cât mai adecvat”, a scris consilierul ucrainean Mikhailo Poodliac pe contul său de Twitter. 

Știrea inițială. Presa din Israel relatează un fapt aproape neverosimil dacă nu ar fi vorba chiar de Israel: teroristul de la Moscova, Vladimir Putin, a avansat o ofertă umilitoare pentru Kiev și președintele erou Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt războiului, pe care însă premierul israelian Naftali Bennett ar fi fost de părere că Ucraina ar trebui s-o accepte. 

Dezvăluirile privind aceste negocieri care ar pune efectiv Ucraina în genunchi în fața Moscovei au fost publicate de cotidianul „The Jerusalem Post”, care citează un important oficial ucrainean. Bennett a fost recent la Moscova, pentru a-l întâlni pe Putin într-o încercare de mediere între părțile aflate în conflict, vizita sa fiind văzută de mulți ca un efort diplomatic admirabil, cu șanse mari de reușită. 

În realitate însă, Bennett pare mai degrabă lobbyistul lui Putin, recomandându-i lui Zelenki să i se predea acestuia după cum dezvăluie jpost.com. Evident, președintele ucrainean a respins oferta.

Sursa a povestit, pentru jpost.com, că Bennett a fost cel care l-a sunat pe Zelenski spunându-i „dacă aș fi în locul tău, m-aș gândi la viața oamenilor mei și aș accepta-o”. Răspunsul lui Zelenski a fost scurt: „Am înțeles”.  

„Bennett ne-a sugerat să ne predăm. Nu avem nici cea mai mică intenție să facem asta. Mai ales că știm că oferta lui Putin este doar începutul”, a mai precizat sursa ucraineană.

Dacă informațiile sunt corecte, și mai grav e faptul că Israelul ar fi cerut Ucrainei să nu mai solicite ajutor militar internațional pentru a nu pune în pericol negocierile pe care Bennett le poartă cu Moscova.

Ucraina însă, mai spune oficialul de la Kiev, deja nu mai vede rostul acestor negocieri, mai ales că Bennett nu pare să trateze serios cu Putin, ci mai degrabă funcționează ca un curier care transmite, fără discernământ, mesajele între cele două părți aflate în război. Acesta a mai opinat că un negociator adevărat ar încerca să armonizeze solicitările beligeranților și să-i determină să ajungă la un compromis, făcând el însuși o ofertă în acest sens, pe care părțile s-o ia în serios. 

„Nu avem nevoie de un curier. Ne-am săturat de așa ceva. Dacă Bennett vrea să fie neutru și să medieze, ar trebui să desemneze pe cineva care să lucreze zi și noapte la asta și să încerce să determine ambele părți la un compromis”, a mai spus sursa ucraineană. 

Implicarea lui Bennett și încercarea de rezolvare pe cale diplomatică a conflictului dintre Ucraina și Rusia ar avea legătură, în realitate, cu faptul că Isarelul nu dorește să exprime o poziție clară cu privire la abominabila agresiune a Rusiei împotriva Kievului, pentru a nu-și periclita relațiile cu aceasta. 

Marți, ambasadorul ucrainean în Israel, Evgheni Korniciuc, urmează să se întâlnească cu liderul Knessetului, Mickey Levi, într-o nouă încercare de a-l convinge să accepte discursul președintelui Zelenski. Recent, liderul Ucrainei a transmis Israelului că ar dori să se adreseze, prin video, plenului parlamentului israelian, așa cum o făcuse anterior în cazul UE, Marii Britanii și Canadei. A fost însă refuzat, oferindu-i-se doar posibilitatea de intra pe zoom cu câțiva parlamentari. PODUL a relatat despre asta AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.