VIDEO. General american: „Armata ucraineană devine mai puternică în fiecare zi” / „Ucraina va câștiga, Kievul nu va cădea”


VIDEO. General american: „Armata ucraineană devine mai puternică în fiecare zi” / „Ucraina va câștiga, Kievul nu va cădea”

Într-un interviu acordat hotnews.ro, generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, a făcut o serie de precizări interesante cu privire la aspecte ale războiului din Ucraina, printre care și refuzul NATO de a institui „no-fly zone” deasupra țării vecine intens bombardată de către Rusia. De asemenea, Hodges a comentat tactica lui Vladimir Putin și a opinat asupra stării armatei, apreciind că, în vreme ce rușii au din ce în ce mai multe probleme de strategie, de timp care nu curge în favoarea lor și chiar de muniție, armata Ucrainei devine tot mai puternică inclusiv datorită faptului că este puternic susținută de țările vestice. 

Redăm mai jos un scurt fragment al interviului care poate fi citit integral AICI:

Ben Hodges: Problema pentru Rusia este că au nevoie de trei lucruri pentru ca această strategie să dea succes: În primul rând, au nevoie de timp. Dar ei nu au timp. Efectele sancțiunilor vor fi simțite tot mai mult în următoarele săptămâni.

În al doilea rând au nevoie de provizii nelimitate de muniție. Ca să distrugi orașele ai nevoie de multe rachete și proiectile și deja am văzut rapoarte care arată că rezervele de muniții se epuizează.

În al treilea rând, au nevoie de tot mai mulți soldați ca să ocupe orașe mari precum Mariupol, Harkiv, unde nu au avut niște operațiuni de succes. Nu au suficienți oameni nici să încercuiască și să „curețe” Kievul. Acestea sunt cele trei motive pentru care această abordare va eșua”

„Cred că armata ucraineană devine mai puternică în fiecare zi. Cu acest ajutor logistic venind din Vest, din ce în ce mai multă muniție și echipament intrând în țară, lucrurile devin mai bune. În același timp, problemele logistice ale rușilor sunt din ce în ce mai mari.

În Ucraina nu este o lipsă de oameni. Cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori au foarte mulți oameni tineri pregătiți să facă pasul înainte. Cred că Ucraina va rezista atâta vreme cât Occidentul va furniza ajutorul cerut. Și mă aștept să o facă”

Cred că Ucraina va câștiga, Kievul nu va cădea și nici orașele majore ale țării. Ce nu știu este în ce punct anume forțele rusești se vor opri. E greu de imaginat acum un Putin care zice „OK, hai să avem un summit de negociere, apoi mă retrag”. Chiar și când oligarhi de-ai lui spun „hai să ne oprim, înainte să pierdem totul”.

„Eu cred că soluția decisivă trebuie să vină din interiorul Rusiei. Populația să zică: „destul”. Cred că pentru noi prioritatea ar trebui să fie să ducem informația către populația Rusiei.

Probabil că știi că pe 1 aprilie sunt recrutări pentru valul următor de recruți pentru armata Rusiei și în jur de 120 de mii de familii ruse vor trebui să-și trimită fii de 19, 20 de ani să se alăture armatei, pentru a fi apoi candidați să fie trimiși în Ucraina.

Dacă părinții chiar înțeleg ce se întâmplă în interiorul Ucrainei acum, cred că va fi o mare problemă pentru Rusia. Imaginează-ți că jumătate, o treime din aceste familii vor zice „nu, fiul meu nu se va alătura armatei ca recrut pentru că acolo este o uriașă luptă”.

Vom vedea că Rusia va lăsa la vatră recruți, după ce perioada s-a terminat și vor începe să angajaze din ce în ce mai mulți mercenari. Sunt rapoarte care vorbesc despre aducerea de mercenari din Siria. Rușii pierd acest război și caută să aducă militari din alte surse.

Cred că va fi neplăcut în următoarele săptămâni pentru că, cu ajutorul din Occident, Ucraina va opri avansul tancurilor ruse, Kievul nu va cădea, președintele Zelensky va rămâne președinte al Ucrainei și apoi chiar și pe teritoriile pe care rușii le-au ocupat vor fi lupte în fiecare zi.”

Frederick Benjamin "Ben" Hodges III, 63 de ani, a fost comandant al trupelor americane în Europa între 2014 și 2018 și a servit în războaiele din Irak și Afganistan, obținând multiple medalii și decorații. În prezent lucrează ca analist la think tank-ul  Center for European Policy Analysis și are numeroase apariții la conferințe și în presa internațională pe tema NATO și a securității europene.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.