VIDEO. Cel mai bun lunetist din lume s-a alăturat Ucrainei. Temutul „Wali” a ajuns celebru după ce a lichidat un jihadist ISIS de la 3,5 kilometri distanță, aceasta fiind cea mai îndepărtată țintă atinsă vreodată prin împușcare


VIDEO. Cel mai bun lunetist din lume s-a alăturat Ucrainei. Temutul „Wali” a ajuns celebru după ce a lichidat un jihadist ISIS de la 3,5 kilometri distanță, aceasta fiind cea mai îndepărtată țintă atinsă vreodată prin împușcare

Unul dintre cei mai buni lunetiști din lume, a cărui precizie a uimit în războaiele din Afganistan și Irak, a trecut granița în Ucraina, pentru a se alătura în mod voluntar armatei care luptă contra invaziei ruse. 

„Wali” are 40 de ani și este cetățean canadian. A luptat de două ori, alături de forțele armate canadiene, în Afganistan, în 2009 și 2011, iar apoi contra ISIS, în Irak, pe cont propriu, începând cu 2015.

El ar fi reușit să tragă la țintă, lichidând-o, de la o distanță de 3,5 kilometri (3540 metri, mai exact), aceasta fiind cea mai lungă împușcătură mortală din lume confirmată oficial. Recordul său a fost consemnat în 2017, iar ținta a fost un jihadist ISIS. Arma folosită a fost un McMillan TAC-50 (video mai jos), glonțul având nevoie de 10 secunde pentru a atinge ținta.

„Acțiunea lunetistului în cauză a distrus efectiv un atac al Daesh (ISIS) asupra forțelor de securitate irakiene. (...) Pentru că era atât de departe, băieții răi nu aveau idee ce se întâmplă”, spunea presei, la vremea respectivă, o sursă militară, adăugând că este „o faptă incredibilă” și „un record mondial care nu ar putea fi niciodată egalat”.

Acum, Wali a declarat presei că a răspuns unui apel adresat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, impresionat de criza umanitară prin care trec orașele bombardate de ruși. Zelenski i-a invitat pe combatanții revoltați de genocidul Armatei Ruse, care țintește în ultima vreme mai ales obiective civile, să se alăture „rezistenței contra ocupanților ruși și să apere securitatea întregii omeniri”.

Lunetistul spune că a fost sunat de un prieten care organizează convoaie umanitare neutre pentru regiunea Donbas și i-a spus că armata ucraineană ar avea mare nevoie de un trăgător experimentat. „Și am simțit că trebuie să mă duc, asemeni unui luptător căruia i-a sunat alarma de la ceas”, a mai spus Wali.

Nexta scrie, pe pagina sa de Twitter, că un lunetist obișnuit poate lichida în jur de 7 persoane pe zi, dar că Wali ar putea împușca chiar și 40 de inamici într-un interval de 24 de ore. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.