VIDEO. Cel mai simpatic politician-luptător al Ucrainei: guvernatorul Vitali Kim. Relatările sale umoristice de pe front au devenit virale. Presa scrie că mulți ucraineni l-ar vota președinte


VIDEO. Cel mai simpatic politician-luptător al Ucrainei: guvernatorul Vitali Kim. Relatările sale umoristice de pe front au devenit virale. Presa scrie că mulți ucraineni l-ar vota președinte

Popularitatea lui Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaiev (sau Mykolaiv, sudul Ucrainei), unde se duc lupte grele de la debutul războiului, a explodat în ultimele zile, în zona rețelelor sociale. Figură aparte nu doar prin trăsăturile sale asiatice, Kim, care are rădăcini coreene, este de un curaj nebun și de un umor fantastic. 

A reușit să-și păstreze calmul și să rămână optimist chiar și când regiunea Nikolaiev era înconjurată de trupele ruse. Ulterior, a întors situația în favoarea forțelor sale, reușind să recupereze aeroportul și să ia prizonieri zeci de ruși. El a povestit amuzat într-un clip difuzat de Radio Europa Liberă cum decurg ostilitățile și cât de înfometați sunt combatanții ruși care, rămași fără echipamentele de luptă, au luat-o la goană, pe jos, pe unde au apucat, prin pădure sau prin localități. „Dați-le de mâncare și predați-i armatei”, le spunea el cetățenilor într-un clip cu subtitrare în engleză (video la finalul textului).

Ultima sa glumă care s-a viralizat este legată de următorul atac al forțele ruse în regiune care ar urma să aibă loc în curând: „Am luat măsuri serioase pentru asaltul rusesc. Am pregătit mai ales 50 de autobuze pentru transportul prizonierilor” (sursa: jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko/Twitter).

Potrivit Euromaidan Press, Vitali Kim a început să fie văzut de mulți ucraineni, care îi adoră stilul relaxat și temerar, drept un posibil viitor președinte al Ucrainei. 

Kim are 40 de ani și, până să fie guvernator în Nikolaiev/Mykolaiv, a fost om de afaceri și antreprenor imobiliar. Bunicii săi materni au emigrat din Coreea (sursele nu specifică dacă din cea de Nord sau Sud). Tatăl său, Oleksandr, este un cunoscut antrenor de baschet, fost jucător în echipa națională de tineret a URSS. Nu este afiliat politic și vorbește fluent engleză, franceză și coreeană. A fost numit guvernator, de președintele Volodimir Zelenski, la 25 noiembrie 2020. 

Cel mai important oraș din regiunea Nikolaiev este orașul cu același nume care beneficiază de un ajutor important din partea Brașovului. Cu sprijinul donatorilor, administrația Brașovului a efectuat în localitatea afectată de război un important transport de provizii alimentare neperisabile. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.