Prăpăd pe frontul rusesc din Ucraina: un al doilea general, erou al Armatei, a fost ucis la Harkiv, alături de alți ofițeri / FSB se plânge că nu mai reușește să cripteze comunicațiile de război pe teritoriul Ucrainei


Prăpăd pe frontul rusesc din Ucraina: un al doilea general, erou al Armatei, a fost ucis la Harkiv, alături de alți ofițeri / FSB se plânge că nu mai reușește să cripteze comunicațiile de război pe teritoriul Ucrainei

Unul dintre cei mai importanți comandanți ruși în războiul contra Ucrainei, generalul maior Vitali Gherasimov, șeful Armatei a 41-a (a Districtului Militar Central al Rusiei), a fost ucis în înfruntările de la Harkiv (nord-estul Ucrainei). Alături de general și-ar mai fi pierdut viața și alți ofițeri, potrivit unor informări venite din partea serviciului secret al Ministerului ucrainean al Apărării, preluate de BBC și The Guardian. 

Gherasimov (foto jos) era un vechi și experimentat comandant al Armatei Ruse, participând la cel de-al doilea război din Cecenia, operațiunile militare din Siria și la anexarea Crimeei, campanii pentru care a fost decorat și ridicat în slăvi. 

Sursa ucraineană a mai precizat că a interceptat o conversație între doi ofițeri FSB care menționau moartea generalului și se plângeau de faptul că sistemul de securizare a comunicațiilor Armatei ruse nu funcționează pe teritoriul Ucrainei. 

Gherasimov ar fi al doilea general rus important care moare în Ucraina, după ce generalul-maior Andrei Sukhovetski (foto jos), comandant al temutelor trupe de operațiuni speciale Spetsnaz, ar fi fost ucis de un lunetist ucrainean la începutul lunii martie. 

Moartea generalului Gherasimov a fost menționată într-o postare pe Twitter și de cunoscutul jurnalist bulgar de investigații Christo Grozev, precizând că a discutat pe acest subiect cu o sursă din Rusia care a confirmat informațiile ucrainenilor. De asemenea, Grozev spune că a reușit să-l identifice pe unul dintre ofițerii FSB interceptați de serviciile secrete ucrainene.

Pe lângă problemele grave de logistică, lipsa resurselor, moralul foarte scăzut al combatanților, pierderea celor doi generali de top este încă o dovadă a dezastrului cu care se confruntă Armata Rusă în războiului declanșat în Ucraina. De asemenea, faptul că nu reușesc să-și cripteze comunicațiile este o problemă majoră care ar putea accentua situația dramatică a trupelor ruse care, în plus, întâmpină o rezistență eroică din partea luptătorilor ucraineni.

„Armata rusă este echipată cu telefoane securizate, numai că ele nu funcționează în zonele în care se dau luptele (…) Iată și originea celui mai important eșec militar din toate timpurile: Putin a interzis armatei să folosească telefoane străine pentru că ar fi nesigure”, scrie jurnalistul Christo Grozev pe Twitter. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.