VIDEO. Ucrainenii l-au lichidat pe cel mai cunoscut lider militar din Donețk. „Voha” era comandantul „batalionului” Sparta, grupare militară renumită pentru brutalitatea crimelor de război / Profund îndurerat, Putin l-a declarat postmortem „Erou al Rusiei”


VIDEO. Ucrainenii l-au lichidat pe cel mai cunoscut lider militar din Donețk. „Voha” era comandantul „batalionului” Sparta, grupare militară renumită pentru brutalitatea crimelor de război / Profund îndurerat, Putin l-a declarat postmortem „Erou al Rusiei”

Teroristul-șef al Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin, i-a conferit, postmortem, titlul de Erou al Rusiei unuia din cei mai cunoscuți lideri militari ai separatișilor pro-ruși din așa-numita Republică Populară Donețk, împușcat mortal în înfruntările cu forțele ucrainene în a 11-a zi de război. 

Vladimir Zhoga, cunoscut drept „Voha”, era liderul unei divizi separatiste neo-naziste autointitulată „Sparta”, acuzată încă de la înființare, din 2014, de crime brutale de război, printre acestea numărându-se și împușcarea prizonierilor. 

Moartea lui Zhoga a fost anunțată pe canalul de Telegram al lui Denis Pușilin, liderul autoproclamatei republici Donețk și cel despre care se spune că ar fi cel mai de încredere om al Kremlinului în Donbas. 

Liderul militar separatist a fost ucis la Volnovaha, un mic oraș situat între Donețk și Mariupol. Și Pușilin i-a „conferit” postmortem” titlul de „erou al Republicii Donețk”, acuzând că a fost împușcat de „naziști” în timp ce ajuta la evacuarea civililor. 

Zhoga a devenit liderul brutalei grupări separatiste în 2016, după ce predecesorul său, Arsen Pavlov, a murit într-o explozie produsă în liftul din imobilul în care locuia. Pavlov era acuzat de crime de război. În 2015, postul Radio Kyiv a difuzat înregistrarea unui apel telefonic în care separatistul urla, într-o discuție cu presa, că a împușcat personal 15 prizonieri. „Am împușcat 15 prizonieri. Nu-mi pasă de ce sunt acuzat. Nu comentez. Ucid dacă așa am chef sau nu ucid dacă nu vreau”, a zbierat Pavlov la presă. 

Reamintim că la Mariupol, aproape de locul în care a fost lichidat separatistul, duminică, pentru a doua zi la rând, ucrainenii au fost nevoiți să abandoneze operațiunile de evacuare a civililor (aprox 200.000) din caza atacurilor forțelor ruse, în ciuda faptului că reprezentații Kremlinului promiseseră „un culoar verde”, pentru mai multe ore.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.