VIDEO. Intervenție brutală a forțelor de ordine contra camionagiilor protestatari din Canada. Poliția a intrat călare printre manifestanți, folosind apoi substanțe iritante. În jur de 170 de persoane au fost arestate


VIDEO. Intervenție brutală a forțelor de ordine contra camionagiilor protestatari din Canada. Poliția a intrat călare printre manifestanți, folosind apoi substanțe iritante. În jur de 170 de persoane au fost arestate

Poliția canadiană a folosit, sâmbătă, spray cu piper și grenade lacrimogene împotriva participanților la protestul camionagiilor, într-o încercare brutală de a alunga manifestanții care ocupă bulevardul din fața Parlamentului din Ottawa, opunându-se, de mai bine de trei săptămâni, restricțiilor pandemice, scrie Reuters.

De asemenea, aproximativ 170 de persoane au fost reținute în ultimele două zile, după cum a arătat șeful interimar al Poliției din Ottawa, Steve Bell. 

O filmare postată de Twitter (AICI) surprinde momentul în care poliția intră călare printre manifestanți doborând la pământ mai mulți dintre aceștia. 

Protestatarii și susținătorii acestora și-au exprimat, pe rețelele de socializare, revolta și șocul provocate de brutalitatea intervenției.

Reprezentații Poliției au răspuns însă cu cinism acuzațiilor arătând că „oricine a căzut, s-a ridicat și a putut să meargă mai departe. Nu știm să fi fost vreo persoană rănită”. 

Poliţia din Ottawa a mai transmis că preluat, sâmbătă, controlul unei artere rutiere majore din faţa parlamentului canadian, după ce a recurs la „substanţe iritante” pentru a îndepărta sutele de şoferi de camion „agresivi”. 

„Manifestanţii continuă să fie agresivi şi să agreseze poliţişti. Ei refuză să se conformeze ordinelor de a se îndepărta”, a precizat poliţia

Autorităţile au precizat că au folosit „substanţe iritante” contra protestatarilor recalcitranţi, dintre care unii au aruncat fumigene şi au format un lanţ uman, scrie agerpres.ro

„Orice persoană găsită în zona centrului capitalei va fi arestată”, a scrie poliţia sâmbătă pe Twitter.

După ce a fost închis o zi în mod excepţional din cauza contextului de securitate, Parlamentul şi-a reluat sâmbătă dezbaterile la legea privind măsurile de urgenţă invocată de premierul Justin Trudeau, care a convocat la rândul lui pentru aceeaşi zi o reuniune de criză.

Parlamentul examinează de joi punerea în aplicare a acestei legi, invocată luni de Trudeau pentru a se pune capăt blocajelor 'ilegale' ale protestatarilor în ţară, dar foarte contestată de opoziţia conservatoare.

Justin Trudeau a dat asigurări că legea nu va fi folosită pentru a trimite armata împotriva manifestanţilor sau pentru limitarea libertăţii de exprimare.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.