VIDEO. Gest uriaș! Președintele Macedoniei de Nord a însoțit la școală o fetiță cu Sindrom Down, respinsă de colegii de clasă


VIDEO. Gest uriaș! Președintele Macedoniei de Nord a însoțit la școală o fetiță cu Sindrom Down, respinsă de colegii de clasă

Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a decis să însoțească la școală, pentru a da un exemplu de acceptare și toleranță, o elevă de 11 ani cu Sindrom Down care fusese respinsă de colegi și părinții acestora. Imaginile cu cei doi au fost postate pe pagina oficială de Facebook a președintelui Pendarovski și gestul liderului politic s-a bucurat de mare apreciere din partea publicului.

Presa a relatat că președintele Stevo Pendarovski a dus-o, zilele trecute, pe micuța Embla la școala din Gostivar, unde, recent, fetița s-a trezit singură în clasă, în urma unui boicot organizat de părinții colegilor ei. Aceștia au transmis, într-o petiție, că nu vor lăsa copiii să meargă la școală din cauza „agresivității elevei Embla”, care are Sindrom Down. Decizia părinților a stârnit o avalanșă de reacții publice. La reîntoarcerea la școală pentru semestrul al doilea, după vacanță, Embla s-a trezit singură în clasă, după ce părinții colegilor au venit și și-au luat copiii acasă.

Președintele Macedoniei de Nord a scris pe contul de Facebook: „Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile pe care le merită, ci și să se simtă egali și bineveniți în lumea care le aparține în mod firesc. Este obligația noastră, ca stat, dar și ca indivizi, iar incluziunea trebuie să fie principiul de bază. Am avut onoarea să simt astăzi energia minunată a Emblei în casa și școala ei!”

Stevo Pendarovski, 58 de ani, este la bază profesor universitar. El a câștigat alegerile prezidențiale din Macedonia de Nord în mai 2019. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.