Ce se întâmplă cu livrările de gaze către Europa dacă Rusia invadează Ucraina


Ce se întâmplă cu livrările de gaze către Europa dacă Rusia invadează Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, a avertizat, din nou, marți, Rusia cu privire la ”sancţiuni economice semnificative” în cazul invadării Ucrainei 

„Vor fi consecinţe enorme pentru Rusia dacă va intra şi va invada Ucraina, nu numai economice, ci şi politice, şi la nivel mondial. Ar putea fi cea mai mare invazie de la al doilea război mondial. Va schimba lumea”, a mai spus, marți, preşedintele SUA, precizând că va lua în considerare sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Declarațiile lui Biden au fost făcute în contextul în care Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.

Pe de altă parte, având în vedere că în eventualitatea unui conflict cu Ucraina urmat de sancțiuni la adresa Rusiei, Europa ar putea rămâne fără gazul rusesc, Statele Unite au anunțat că implicate în discuţii cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume cu privire la o posibilă reorientare a livrărilor către Europa, au declarat înalţi oficiali ai administraţiei Biden, citaţi de Reuters.

Potrivit news.ro, oficialii americani nu au menţionat ţările sau companiile specifice cu care au discutat pentru a asigura un flux neîntrerupt de energie în Europa pentru restul iernii, dar au spus că includ o gamă largă de furnizori, inclusiv vânzători de gaz natural lichefiat (GNL).

Planul Casei Albe este însă complicat de faptul că producătorii mondiali de GNL produc deja cât de mult pot, Reuters precizând că producătorii contactaţi le-ar fi spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt reduse şi că există puţine disponibile pentru a înlocui volume mari din Rusia.

Kremlinul a respins însă îngrijorările privitoare la închiderea robinetului de gaz către Europa în cazul unor sancţiuni aplicate Rusiei, scrie agerpres.ro

„Rusia şi-a îndeplinit impecabil obligaţiile din tratat în cele mai dificile momente de confruntare între Est şi Vest'', a declarat luni la Moscova purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei Interfax.

„Rusia nu a dat niciodată vreun motiv de îndoială privind seriozitatea sa''.

Kremlinul a răspuns astfel unor informaţii din presa europeană potrivit cărora ar putea fi iminentă o îngheţare a furnizării de gaze. Peskov a catalogat aceste informaţii drept ''isterie'' şi ''insinuări''.

Occidentul a ameninţat Moscova cu consecinţe în cazul în care Rusia invadează Ucraina, dar Rusia neagă că are astfel de planuri, în ciuda acumulării de trupe.

În Germania, şeful Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Michael Roth, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung că, dacă Occidentul va impune sancţiuni, livrările de gaze din Rusia ar putea fi ''puse în pericol''.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.