WTA denunță abuzul autorităților în cazul cehoaicei Renata Voracova, obligată să părăsească Australia, deși avea documentele în regulă / Sportiva anunță că va solicita despăgubiri financiare / „Sunt în stare de şoc, încă nu am digerat situaţia prin care am trecut. Sunt epuizată”


WTA denunță abuzul autorităților în cazul cehoaicei Renata Voracova, obligată să părăsească Australia, deși avea documentele în regulă / Sportiva anunță că va solicita despăgubiri financiare / „Sunt în stare de şoc, încă nu am digerat situaţia prin care am trecut. Sunt epuizată”

Asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA) şi-a exprimat preocuparea după plecarea cehoaicei Renata Voracova din Australia, în urma anulării vizei sale de intrare, afirmând că jucătoarea a respectat regulile şi nu a făcut nimic greşit, scrie agerpres.ro.

Ca şi în cazul sârbului Novak Djokovic, Voracova a obţinut o derogare medicală pentru a putea participa la Australian Open, în ciuda faptului că nu s-a vaccinat împotriva Covid-19. Ea avea însă documente care atestau faptul că trecuse prin boala aproape de sfârșitul lui 2021. 

Specialista în proba de dublu, în vârstă de 38 ani, numărul 81 WTA la dublu, jucase deja într-un turneu la Melbourne, în momentul în care funcţionarii autorităţii vamale din Australia i-au cerut să părăsească ţara, după anularea vizei lui Djokovic.

„Complicaţiile trăite în cursul ultimelor zile, în care sportivi au urmat procesul aprobat şi autorizat pentru primirea unei scutiri medicale pentru intrarea în ţară sunt nefericite", a precizat WTA într-un comunicat.

„Renata Voracova a urmat aceste reguli şi proceduri, a fost autorizată să intre după sosirea sa şi să participare la o competiţie, iar apoi viza i-a fost brusc anulată, fără ca ea să facă nimic rău. Vom continua să lucrăm cu autorităţile pentru a rezolva această situaţie nefericită într-o manieră adecvată", a adăugat organismul care gestionează circuitul feminin de tenis.

Renata Voracova a părăsit Australia sâmbătă, 8 ianuarie, după anularea vizei sale, din motive sanitare. Ea fusese ținută în același hotel de carantină din Melbourne ca și sârbul Novak Djokovic, liderul clasamentului mondial ATP.

Voracova a anunțat marți că va cere despăgubiri financiare din partea Federației Australiene de Tenis.

„Numai biletul de avion m-a costat 2.500 de euro, iar antrenorul meu a călătorit cu mine, apoi mai este tot acel timp petrecut acolo, hotelurile plătite, antrenamentul pentru Australian Open şi potenţiala recompensă. Sper ca Federaţia Australiană de Tenis va fi de acord şi nu va trebui să iniţiem proceduri legale. Suma pe care o voi cere nu e modestă.

Nici nu mă mai gândesc la tenis acum, încă sunt în stare de şoc, încă nu am digerat situaţia prin care am trecut. Sunt epuizată, nici nu mai vreau să mă gândesc la ceea ce a fost în Australia, la Melbourne. Nici în cele mai negre vise nu mi-aş fi imaginat aşa ceva, a fost mult prea mult. Parcă mă uitam la un film... un lung interogatoriu cu ordine de genul: «Dezbracă-te, îmbracă-te»”, a spus sportiva din Cehia pentru cotidianul Denik.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.