Haosul facturilor „explodate” la energie. Ministrul Virgil Popescu dă vina pe furnizori care ar fi emis facturi fără plafonare, fără compensare / USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru rezolvarea crizei din energie


Haosul facturilor „explodate” la energie. Ministrul Virgil Popescu dă vina pe furnizori care ar fi emis facturi fără plafonare, fără compensare / USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru rezolvarea crizei din energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că există numeroşi furnizori de energie care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi, el susţinând că s-a aflat personal în situaţia de a primi o factură cu tarif necompensat şi neplafonat, scrie news.ro.

„Da, furnizorii au greşit şi au greşit că au emis facturi către oameni, unii dintre ei, să zicem, fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia astăzi şi probabil în urma controlului declanşat de către Autoritatea de Protecţia Consumatorului, solicitat de mine săptămâna trecută, pentru a verifica la absolut toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale dacă aplică legea (...) şi eu am primit factură de la acel furnizor necompensată şi neplafonată, abia în urma acestui control care a pornit şi avansează au început să emită facturi. Toţi au dat, să zicem aşa, în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-şi adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ţi adaptezi un program informatic pentru a face nişte scăderi, înmulţiri, împărţiri? Până la urmă lucrurile sunt simple”, a afirmat ministrul Energiei la Realitatea Plus.

El a făcut un apel către furnizori „să-şi revină şi să dea drumul la facturile recorectate", susţinând că există încă furnizori mici, care lucrează mai ales în mediul rural, care nu aplică plafonul şi compensarea. 

Deputata Cristina Prună, vicepreședinte USR, spune însă că „Legea de plafonare și compensare a facturilor, promovată de PNL și PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie și creează piedici pentru noi investiții în energie regenerabilă, propunând ca Parlamentul să se întrunească în sesiune extraordinară.

Prună l-a acuzat, recent, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că „periclitează securitatea energetică a României prin inacțiunea sa”, cu referire la faptul că acesta blochează de doi ani proiectul legii offshore, care ar permite demararea proiectelor de extragere a gazelor din Marea Neagră.

”România, deși este al doilea producător de gaze naturale din UE, a ajuns să importe peste 20% din gazele necesare pentru consumul intern. Acest lucru se întâmplă în timp ce prețurile la gaze naturale cresc pe bursele internaționale și în România. Numai ieri au crescut cu 8% pe bursa de la Amsterdam. Iar noi ne uităm neputincioși către miliardele de metri cubi de gaze care zac pe fundul Mării Negre. Între timp, ministrul Energiei continuă să ne vândă gogoși în fiecare săptămână despre cum “săptămâna viitoare” legea offshore va fi dezbătută în parlament. Nu se întâmplă”, spunea  Prună luna trecută.

Cristina Prună, deputat USR, luni, pe pagina publică de Facebook: „Am solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluții reale de sprijinire a populației și firmelor în contextul crizei prețurilor la energie. 

Legea de plafonare și compensare a facturilor, promovată de PNL și PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie și creează piedici pentru noi investiții în energie regenerabilă. 

În ultimele două luni milioane de români fie au primit reduceri derizorii de 2-3 lei în factură, fie nu au primit nimic. Asta în ciuda faptului că prețurile au fost și compensate și plafonate. Am avertizat încă de la dezbaterile din toamna trecută că legea va crea probleme și am venit atunci cu soluții reale pentru reducerea TVA-ului, eliminarea accizei și suspendarea certificatelor verzi din facturi, precum și ajutoare reale pentru întreprinderile românești. 

Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în prețurile pe care le plătesc și nu sunt protejați. Vedem cum industria României se închide și cum mii de oameni ajung în șomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. 

Concret, propunem:

1. Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.

2. Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

3. Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Aceste măsuri ar avea un efect direct în factură fără birocrație și fără praguri artificiale. Legea de plafonare și compensare aflată acum în vigoare creează o iluzie mincinoasă pentru consumatori cu privire la prețul real al energiei și gazelor naturale. Trebuie să acționăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie prin declanșarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

Citește mai multe detalii și măsuri pe termen lung în documentul de poziție „Propunerile USR pentru soluționarea crizei prețurilor la energie” (disponibil aici: https://bit.ly/3HRNyvs)".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.