Niciun stat membru nu este imun la fraudă și corupție, spune Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European, referindu-se la mafie, politicieni corupți și șefi lacomi de administrații locale într-un interviu acordat cotidianului elvețian Neue Zürcher Zeitung.
După ce și-a făcut un nume în România, ca o vânătoare a corupților de orice orientare politică, lipsită de tentația compromisului, Kovesi a devenit practic, la 48 de ani, imaginea Parchetului European Anticorupție, o instituție internațională care a început să lucreze efectiv din acest an. Autoritatea EPPO ar trebui să protejeze banii proveniți din impozitele UE, motiv pentru care procurorii europeni sunt de o importanță deosebită în pandemie, în această perioadă în care urmează să fie distribuite 2 trilioane de euro în următorii ani.
Vorbind despre întâlnirea cu Laura Codruța Kovesi, jurnaliștii elvețieni o descriu pe șefa Parchetului European Anticorupție ca fiind ”magistratul hotărât care a condus agenția anticorupție DNA din țara ei de baștină, până când a fost alungată din funcție de postcomuniștii aflați la guvernare în 2018”, ceea ce ar trebui să le spună multe actualilor conducători ai României
Iată mai jos câteva fragmente din interviul oferit de Laura Codruța Koveși publicației elvețiene de limbă germană Neue Zürcher Zeitung.
N.Z.Z: Dnă Kövesi, în urma pandemiei, UE a adoptat cel mai mare pachet de stimulente economice din toate timpurile. Cât de mare este pericolul ca politicienii corupți și crima organizată să se îmbogățească cu acești bani?
L.C.K: ”Riscul ca finanțarea să nu ajungă acolo unde trebuie este întotdeauna mare. Mai ales dacă fondurile vor fi distribuite rapid și flexibil, așa cum se întâmplă acum cu pandemia. Astăzi, însă, putem acționa mult mai eficient decât în trecut împotriva utilizării abuzive a fondurilor UE. De la 1 iunie avem o agenție europeană independentă de aplicare a legii, cu 22 de state participante. Aceasta este o mană cerească! În trecut, este posibil ca unele cazuri de infracțiuni financiare transfrontaliere să nu fi fost urmărite cu același zel peste tot. Dar acum autoritățile judiciare din statele membre se angajează să ne trimită orice caz care intră în jurisdicția noastră”.
N.Z.Z: Sunt unele industrii deosebit de susceptibile la corupție în situația actuală?
L.C.K: ”În acest moment, o mulțime de bani sunt alocați sectorului sănătății. Există un risc foarte mare de fraudă aici, mai ales că, îmn situația actuală, Guvernele nu folosesc licitații pentru contractele de achiziții. Există mai puține controale, mai puțină transparență”.
N.Z.Z: Nu se știe doar de astăzi că în bugetul UE se pierd miliarde din cauza criminalității. De ce a durat atât de mult să începeți?
L.C.K: ”Statele membre au fost întotdeauna îngrijorate că vor trebui să renunțe la suveranitate. Acest lucru este de înțeles într-un domeniu atât de sensibil ca aplicarea legii. Nu există o lege penală uniformă. Avem 22 de legislații naționale, 22 de culturi juridice diferite. Mai întâi a trebuit să găsim proceduri care să permită o formă de colaborare”.
N.Z.Z: Puteți să funcționați în mod eficient? Până acum s-a spus că EPPO este dramatic subfinanțată.
L.C.K: ”Știți, când am început acest proiect, am aflat că 30,2 milioane de dolari au fost alocați pentru edificarea structurală a EPPO. În România, această sumă corespunde aproximativ bugetului unui parchet regional. Am fost surprinsă să aflu că banii ar fi trebuit să fie suficienți pentru o autoritate puternică, la nivelul UE. Așa că mai întâi a trebuit să traducem nevoile Parchetului în limba bugetară a UE. Și atunci Comisia ne-a oferit mai mulți bani, dar nu ne-a dat permisiunea de a angaja mai mulți oameni. În condițiile astea, ce ar fi trebuit să fac cu banii? Să cumpăr flori pentru clădirea noastră de birouri? Bruxelles-ul ne înțelege acum mai bine. Avem acum un buget de 44,9 milioane EUR și personalul de care avem nevoie”.
N.Z.Z: În UE, oamenilor le place să arate cu degetul spre Europa de Est când vine vorba de fraudă și despre statul de drept. Este corect?
L.C.K: ”Nu. Nicio țară din Europa nu este curată. Nici una. Priviți datele care arată că UE are un excedent comercial cu ea însăși de peste 300 de miliarde EUR. Asta teoretic este imposibil. În cadrul UE, exporturile și importurile ar trebui să se echilibreze reciproc. Acest lucru poate fi explicat doar prin fraudă masivă în materie de TVA. Și aici datele nu sugerează nicio diferență între statele membre. Nu pot confirma că, pe baza cazurilor noastre, corupția este mai mare în partea de est a Europei decât în partea de vest”.
N.Z.Z: Deci, Europa este un continent unit când vine vorba de fraudă.
L.C.K: ”Am putea spune asta”.
N.Z.Z: ”Dumneavoastră veniți din România. Unii spun că fenomenul corupției este omniprezentă acolo. Cum vedeți această observație?
L.C.K: ”Când eram șeful agenției anticorupție din România, investigam peste 1.000 de persoane în fiecare an. Printre aceștia s-au numărat foști miniștri, parlamentari și primari. Dar în fiecare an am văzut că toate aceste cazuri nu au scăzut. Concluzia mea a fost că fenomenul corupției nu poate fi oprit. Poți investiga oamenii, îi poți băga în închisoare. Dar într-o țară în care corupția este atât de adânc înrădăcinată, trebuie să se sape mult mai adânc. Este o problemă de mentalitate, care este și o moștenire a dictaturii comuniste”.