Jurnalistul de investigații Ovidiu Vanghele dezvăluie într-o anchetă publicată pe platforma investigațiimedia.ro „tunurile” de la Teatrul Mic petrecute sub conducerea lui Gelu Colceag, managerul instituției, un apropiat al Gabrielei Firea care, în timpul mandatului său, i-a acordat „Diploma de Excelență în semn de recunoaștere a performanțelor actoricești, regizorale, manageriale și educaționale aduse în slujba dezvoltării culturii românești”. Aprecierea a fost reciprocă, Colceag implicându-se, la rândul său, în campania electorală din toamna lui 2020 când afirma public, la modul jenant și grețos, că susține candidatura lui Firea la Primăria Capitalei.
Contractele păguboase de sute de mii de euro încheiate de Teatrul Mic, în perioada manageriatului lui Colceag, sunt anchetate și de autorități.
Potrivit Centrului de Investigații Media/investigatiimedia.ro, este vorba despre contracte de închiriere de sute de mii de euro, bani care s-au scurs în buzunarul fiului lui Andrei Chiliman, fostul edil al sectorului 1, în mandatul căruia a fost încheiat, pe 25 de ani, controversatul contract cu firma de salubritate Romprest, contract care a generat o adevărată criză a gunoielor în mandatul lui Clotilde Armand.
Fiul fostului edil de la S1 a închiriat Teatrului Mic, cu aproximativ 150.000 de euro pe an, printr-un contract semnat „undeva în 2017-2018”, o casă cu subsol, parter, etaj și mansardă în suprafață totală de puțin peste 500 de metri pătrați pe strada Gabroveni. Însuși Andrei Chiliman, acum retras din politică, s-a implicat pentru a obține autorizația ISU pentru clădire, participând la inspecție.
Un alt spațiu, atelierele, pentru care Teatrul Mic a plătit o chirie modică din anii ‘80 până la venirea lui Colceag, a fost cumpărat de iubitul adjunctei lui Colceag, care apoi l-a închiriat teatrului pentru o sumă mult peste prețul pieței: 3.000 de euro pe lună pentru o casă de aproximativ o sută de metri pătrați. Același iubit al directoarei adjuncte Camelia Vlăduț, Alexandru Nica, deține două firme, Triton Construct și Teracon Construct. În mandatul lui Colceag, acestea au primit împreună, conform site-urilor de licitații publice, sute de mii de lei din diferite contracte pentru amenajări și mentenanță.
Scurt istoric
În martie 2017, clădirea în care funcționa teatrul, din strada Constantin Mille din centrul Bucureștiului, a fost încadrată, printr-o expertiză contestată cu succes de locatarii din apartamentele de deasupra spațiilor teatrului, în cea mai rea categorie de risc seismic, primind „bulină roșie”.
Primăria Gabrielei Firea a aprobat aproape 80 de milioane de lei în 2018 pentru consolidarea clădirii, iar Teatrul Mic a avut argumentul perfect pentru a se muta într-o chirie care avea să ciuntească o halcă importantă din bugetul său anual alocat de municipalitate.
„Prin 2017-2018”, afirmă directorul Colceag într-o discuție cu reporterul Centrului de Investigații Media (CIM), acesta a semnat un contract de închiriere pentru o casă din Centrul Vechi, la intrarea pe strada Gabroveni.
„… trebuia sa ne mutăm din Mille, că aveam bulină roșie și trebuia să găsim un loc, eram în căutarea unei săli. Am găsit un anunț, din pură întâmplare, am sunat, a venit un băiat de aproximativ 40 de ani”, a explicat Colceag.
Din „pură întâmplare”, proprietarul respectivei clădiri, recent retrocedate de statul român, este familia Chiliman-Juvara. Mai exact, proprietar este băiatul fostului primar al Sectorului 1 Andrei Chiliman, Matei Chiliman-Juvara.
12.000 de euro lunar. Atât plătește Teatrul Mic chiria pentru respectiva clădire. Investigația poate fi citită integral AICI.