Doctoriță trimisă în judecată de DNA pentru 334 de fapte de luare de mită. Ea ar fi avut ascunși, în diverse locuri, aproximativ 2,4 milioane de lei


Doctoriță trimisă în judecată de DNA pentru 334 de fapte de luare de mită. Ea ar fi avut ascunși, în diverse locuri, aproximativ 2,4 milioane de lei

Doctoriţa orădeană Ana Guţ a fost trimisă în judecată de DNA pentru şpăgile pe care le-a încasat pe vremea când lucra la Serviciul de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, scrie ebihoreanul.ro. Procurorii anticorupție o acuză că a luat mită de la 334 de pacienţi şi au pus sub sechestru peste 2,4 milioane de lei, bani găsiţi în timpul percheziţiilor, ascunşi în diverse locuri, pe proprietăţile ei şi ale unei rude. Doctorița ar fi primit, în 2015, în mod repetat bani de la persoane care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea unor astfel de decizii sau prelungirea concediilor medicale. 

Alte patru persoane au fost trimise în judecată, în aceeaşi cauză, două pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, iar două pentru luare de mită. 

În rechizitoriul DNA se arată că, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, doctoriţa Ana Guţ ar fi primit, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, în total 51.970 lei şi 3.330 euro. Potrivit informării, sumele de bani i-au fost plătite medicului "în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu". 

Concret, Guţ a luat bani pentru întocmirea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire, pentru prelungirea concediului medical peste 90 de zile şi propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile. 

Procurorii susţin că de situaţia creată a profitat şi Violeta Dorina Coşa, care în perioada respectivă era asistent medical la cabinetul medicului Guţ Ana din cadrul Casei de Pensii Bihor şi care ar fi primit de la doctoriţă o parte din banii luaţi ca mită. 

De altfel, Coşa a recunoscut faptele încă din timpul anchetei, procurorii încheind cu ea un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care s-a prevăzut o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, acord care a fost înaintat Tribunalului Bihor, spre analiză, pe 22 octombrie, în acest an. 

În dosarul doctoriţei Ana Guţ, anchetatorii susţin că au identificat 14 intermediari, "persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe inculpata Guţ Ana să primească diferite sume de bani care prove Cu alţi 10 dintre inculpaţi, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită reţinute în sarcina lor şi au solicitat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în cauză au fost încheiate 10 acorduri pentru pedepse cuprinse între 2 ani şi 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi confiscarea extinsă cu privire la mai multe acţiuni, instrumente financiare şi bunuri, dar şi 2.427.255 lei, bani găsiţi în timpul percheziţiilor domiciliare, care s-au desfăşurat pe proprietăţile doctoriţei şi ale unor rude ale ei, sumă pusă și ea sub sechestru. 

Ana Guţ este cel de-al patrulea medic trimis în faţa instanţei în dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii, care îi viza pe toţi cei cinci doctori ai serviciului, precum şi pe asistenţii lor (în total 10 cadre medicale), acuzaţi că percepeau în mod constant mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală. Mai multe detalii pe ebihoreanul.ro.

Sursa foto: ebihoreanul.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.