Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina: „Rusia se pregătește să atace” / Reacția virulentă a Kremlinului: Vestul să înceteze cu isteria!


Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar din Ucraina: „Rusia se pregătește să atace” / Reacția virulentă a Kremlinului: Vestul să înceteze cu isteria!

Rusia are peste 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor Ucrainei şi se pregăteşte pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, a declarat şeful Serviciului de informaţii pentru apărare a Ucrainei. Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie şi atacuri cu vehicule blindate, urmate de atacuri aeriene în est, asalturi cu vehicule amfibii în Odesa şi Mariupol şi o incursiune mai mică prin Belarus, Ucraina, a declarat generalul de brigadă Kirilo Budanov, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Military Times și preluat de news.ro.

Exerciţiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfăşura peste 3.500 de trupe aeropurtate şi de operaţiuni speciale deodată, a mai spus generalul. 

Atacul pe care îl pregăteşte Rusia, a precizat Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni. 

Evaluarea armatei ucrainene asupra modului în care s-ar desfăşura un potenţial atac al Rusiei arată că ţara este înconjurată de grupuri tactice de batalion ruseşti sau BTG-uri. 

Vorbind vineri pentru Washington Post, noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că nu este clar dacă preşedintele rus Vladimir Putin a decis să atace. Dar Rusia îşi construieşte capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor şi sistemele de arme în Crimeea ocupată şi sistemele de punere în scenă precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar şi alte arme în alte locuri în apropierea graniţei. 

Budanov  a respins sugestiile că condiţiile meteorologice dificile din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruşi să atace. „Nu este nicio problemă pentru noi şi ruşi”, a spus Budanov despre luptele pe vremea rece. Orice astfel de atac, însă, ar urma mai întâi unei serii de operaţiuni psihologice aflate în desfăşurare, menite să destabilizeze Ucraina şi să-i submineze capacitatea de a lupta, a completat Budanov prin intermediul unui interpret. 

„Ei vor să stimuleze tulburările, prin proteste şi proteste care arată că oamenii sunt împotriva guvernului”, a mai precizat șeful spionajului militar ucrainean. 

Aceste eforturi includ proteste în desfăşurare împotriva vaccinării pentru Covid-19, despre care Budanov consideră că au fost organizate de Rusia, care încearcă, de asemenea, să încurajeze tulburările sociale legate de economie şi aprovizionarea cu energie. 

În plus, Rusia încearcă să trezească nemulţumirile faţă de guvern în legătură cu un incident numit ”Wagnergate”, o controversă care implică aproximativ 30 de membri ai grupării militare private ruse responsabilă de atacurile din interiorul Ucrainei. Membrii grupului Wagner, care s-au îndreptat spre Belarus, ar fi trebuit să fie aduşi înapoi în Ucraina pentru a fi reţinuţi, dar au ajuns să fie trimişi în Rusia cu ajutorul KGB-ului din Belarus, a explicat Budanov. 

Operaţiunile psihologice ruseşti sunt folosite pentru a arăta că „autorităţile noastre au trădat oamenii”, iar conflictul în desfălurare la frontiera dintre Polonia şi Belarus, care încearcă să trimită refugiaţi în Europa prin Polonia, face parte din acest efort. „Ei vor să facă situaţia din interiorul ţării din ce în ce mai periculoasă şi mai grea şi să creeze o situaţie în care trebuie să schimbăm guvernul. Dacă nu pot face asta, atunci trupele militare îşi vor face treaba”, a spus Budanov. 

Acesta a mai arătat că evaluările serviciilor de informaţii din SUA şi Ucraina cu privire la momentul unui atac rusesc sunt foarte asemănătoare.  „Evaluările noastre sunt aproape aceleaşi cu ale colegilor noştri americani”, a arătat Budanov. Declarațiile acestuia pot fi citite integral AICI

Kremlinul a reacționat însă dur, duminică, acuzând Vestul de isterie și sporirea „artificială” a tensiunilor în privința Ucrainei prin repetarea obsesivă a declarațiilor care sugerează că Rusia este la un pas de a ataca țara vecină. De asemenea, a transmis Statelor Unite și aliaților să înceteze pregătirile militare în apropierea granițelor sale, potrivit cbc news.  

Secretarul de stat american Antony Blinken exprimase anterior acestei ieșiri furibunde „îngrijorări serioase”, împărtășite și de o parte importantă a partenerilor din Europa, cu privire la activitățile militare și mișcările de trupe „neobșinuite” ale Rusiei la granița cu Ucraina.   

„Toată isteria asta este artificială. Suntem acuzați de activități militare suspecte în interiorul teritoriului nostru de cei care și-au adus forțele armate de peste ocean. Asta este America”, a precizat Dmitri Peskov, purtăttorul de cuvânt al Kremlinului.  

Rusia anunțase, săptămâna trecută, că până la începutul lunii decembrie va desfăşura în Crimeea anexată un nou regiment de paraşutişti şi a criticat un acord convenit între Ucraina şi Marea Britanie menit să consolideze forţele navale ucrainene, conform Rusiei acest acord arătând că activităţile militare britanice se extind aproape de frontierele sale.

NATO, Washingtonul, Parisul şi Berlinul au denunţat în ultimele zile o consolidare a prezenţei trupelor ruse la frontiera orientală a Ucrainei, unde un război cu separatiştii proruşi este în curs din 2014.

Rusia a efectuat în primăvara lui 2021 manevre militare de mare amploare în apropierea Ucrainei, provocând temeri privind o eventuală invazie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.