UPDATE 20:45: Potrivit surselor Podul.ro, propunerea de premier din partea PNL va fi tot Nicolae Ciucă, dar de data aceasta va dispune de un mandat flexibil pentru conturarea unui Guvern împreună cu USR sau PSD. Astfel, PNL a renunțat la ideea Guvernului minoritar. Decizia a fost luată în urma directivelor venite de la Cotroceni, spre nemulțumirea președintelui PNL Florin Cîțu, care pleda ca el să rămână interimar, atenție, chiar și până în 2024. În cele din urmă, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul pentru a oferi răgaz formațiunilor politice parlamentare de a negocia într-un mod transparent coagularea unei majorități.
UPDATE 20:15: Nicolae Ciucă i-a anunțat pe liberalii din BEx că își depune mandatul oferit de Iohannis pentru alcătuirea unui nou guvern. Decizia a fost luată la Cotroceni, nu la PNL.
Potrivit surselor Podul.ro, în cadrul unei discuții cu președintele Klaus Iohannis, generalul Nicolae Ciucă a primit dispoziția să se retragă din postura de premier nominalizat și să renunțe la formula guvernamentală deja anunțată, totul pentru a nu ajunge în plenul Parlamentului, unde Cabinetul său urma să fie respins de o manieră categorică.
Cel mai probabil, Ciucă va face acest anunț după ședința Biroului Executiv al PNL, care începe la 20.00. De remarcat că această decizie nu a fost luată în cadrul ședinței conducerii PNL, ci la dispoziția lui Klaus Iohannis.
Anterior, Biroul Permanent Judeţean al PNL Satu Mare a transmis un comunicat prin care a cerut conducerii formațiunii politice să renunțe la ideea unei guvernări minoritare și să declanșeze astfel negocierile pentru coagularea unui Guvern alături de USR sau PSD.
Redăm un fragment din comunicat: "Ţinând cont că din deciziile luate oficial de PSD şi USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susţinere politică şi nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-şi depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu acelaşi premier desemnat sau cu altul, susţinut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiţiei să fie din partea Partidului Naţional Liberal.
Situaţia complicată în care se află ţara reclamă înţelepciune şi raţiune. Nici alegerile anticipate, nici suspendarea preşedintelui şi nici o guvernare vulnerabilă nu sunt soluţiile pe termen lung pentru ţară. România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate clară în Parlament. Criza sanitară, scumpirea energiei şi a preţurilor la materialele de construcţii sunt doar câteva dintre problemele care trebuie rezolvate în regim de urgenţă. PNL are datoria de a iniţia noi discuţii cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opţiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR şi UDMR până în 2024. De asemenea o altă opţiune este o guvern împreună cu PSD care deţine peste 30% din Parlament şi putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin. Orice amânare a rezolvării crizei politice va genera alte noi probleme care cu greu se vor mai putea rezolva, iar singurii care vor pierde vor fi cetăţenii României".
De asemenea, Ștefan Ilie, președintele PNL Tulcea și primarul municipiului Tulcea, a solicitat conducerii partidului, într-o declarație acordată pentru g4media, să facă rapid o coaliție de guvernare cu USR, avertizând că, în caz contrar, partidul va avea soarta PNȚCD.
"Este firesc să fie coaliție cu USR și nu cu PSD. De la început am pornit greșit, că poate să fie susținut un guvern minoritar susținut de PSD. Dacă știi că e susținut de PSD și vrei să faci performanță în economia României după ce ai vorbit 4 ani anti-PSD, e inadmisibil. Nu poți să accepți un guvern minoritar susținut de PSD, înseamnă în mod normal compromisuri, tot ce ai vrut să faci – reformă și să lucrezi pentru popor – e fals. Este firesc ca coaliția să fie făcută cu USR. Poate în ultimul ceas PNL trebuie să se gândească că doar cu USR poate face coaliție, și doar consolidând coaliția pot avea succes. Cred că dacă nu se face o coaliție cât mai urgent economia se duce în jos iar PNL se duce spre soarta PNȚCD, spre autodistrugere. Am discutat cu foarte mulți primari din organizație, încă de la început și nu s-a pus problema că putem accepta o coaliție cu PSD. Deja sunt primari sau consilieri care sunt revoltați, nu se poate merge înainte cu chestia asta. Să te bucuri de susținerea PSD este inadmisibil. Și nu doar colegii primari sunt revoltați, ci și cei parlamentari. Am încercat să văd ce se întâmplă, de asta nu am avut până acum o poziție oficială", a spus liderul PNL Tulcea.