PSD pasează către USR tema suspendării președintelui Iohannis. Cioloș anunță că NU susține demersul


PSD pasează către USR tema suspendării președintelui Iohannis. Cioloș anunță că NU susține demersul

În contextul în care AUR a anunțat luni, 1 noiembrie, că a început procedurile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, li s-a solicitat un punct de vedere și celor de la PSD, respectiv USR în legătură cu susținerea unui asemenea demers. Într-o intervenție telefonică la Digi24, președintele USR Dacian Cioloș a respins ideea de a susține inițiativa celor de la AUR, precizând că România nu are nevoie de încă o criză politică pe lângă cea guvernamentală. 

Cioloș: România are nevoie acum de un Guvern care să guverneze, să conducă țara și să o scoată din criză. România nu are nevoie acum de încă o criză pe care să o adăugăm la celelalte crize pe care le traversăm deja, cea sanitară, cea energetică și cea guvernamentală. Așadar, din punctul de vedere al USR, suspendarea președintelui acum nu e o soluție, nu vedem ce aduce la rezolvarea crizei prin care România trece. Noi, de la USR, cerem în continuare asumarea responsabilității PNL de a ne spune în continuare ce vor de la viața politică, care e abordarea lor împreună cu președintele. Din punctul nostru de vedere, soluția e refacerea coaliției în jurul unui Guvern (fără Cîțu premier - n.red.) care să-și asume să scoată țara din criză și să-și asume reforme ca să modernizăm statul despre care ne plângem că e falimentar. 

Înainte de declarația lui Cioloș, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu precizase că formațiunea sa politică va lua o decizie în legătură cu suspendarea lui Klaus Iohannis doar în cazul în care USR va hotărî susținerea demersului. 

Sorin Grindeanu: Văd în discuțiile din ultimele săptămâni acest subiect. N-a fost pe ordinea de zi astăzi la Consiliul Politic Național, dar dacă domnul Cioloș vine și aduce și dânsul în discuție acest lucru putem discuta de ce să se întâmple lucrul acesta. După ce că n-avem Guvern probabil că ar din viziunea unora necesar să nu avem nici președinte. Haideți să-l vedem și pe domnul Cioloș! (...) Dacă vine domnul Cioloș să susțină acest demers în mod sigur vom face o ședință de urgență a Consiliului Politic Național să clarificăm punctul de vedere al PSD.

Reporter: PSD consideră că sunt motive de a fi suspendat președintele Klaus Iohannis? 

Sorin Grindeanu: Eu v-am spus că pe ordinea de zi a Consiliului Politic Național nu a existat acest punct. Dacă ar fi fost un punct important pe agendă l-am fi avut. Pe de altă parte, noi vă spunem de 7 ani că Iohannis nu e potrivit pentru a conduce România. O majoritate dintre cetățeni a decis și în 2014 și în 2019 că e potrivit. Ne cereți tot nouă, celor care vă spunem de 7 ani că nu e potrivit, să părem acum că nu suntem de acord (cu suspendarea - n.red.). Nu! Dar noi vrem să cântărim foarte bine acest demers pentru că am mai făcut 2 de acest tip, 2007 și 2012, care nu au fost încununate de succes. Ce încerc să vă spun acum e că în momentul în care vine și USR lângă demersul inițiat de alții în mod sigur va fi o temă pe care s-o luăm în discuție. 

CITIȚI ȘI: "Mă voi implica cu toată forța pentru demiterea lui Iohannis!". Ludovic Orban, război total contra președintelui României. Căile de a se pune capăt crizei guvernamentale, invocate de fostul lider al PNL

Cu o zi în urmă, fostul lider al PNL Ludovic Orban preciza pentru Realitatea PLUS că se va implica cu toată forța într-un demers de demitere a președintelui Klaus Iohannis. Însă, declanșarea suspendării ar mai avea nevoie de susținerea a încă 100 de parlamentari, cheia fiind la USR, dar mai ales la PSD. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.