VIDEO. Protestele femeilor din Kabul iau amploare. Talibanii încearcă să disperseze mulțimea cu focuri de armă și lovituri de bâtă. Se scandează „Libertate” și „Moarte Pakistanului”, suspectat că ajută islamiștii să învingă rezistența din Valea Panjshir


VIDEO. Protestele femeilor din Kabul iau amploare. Talibanii încearcă să disperseze mulțimea cu focuri de armă și lovituri de bâtă. Se scandează „Libertate” și „Moarte Pakistanului”, suspectat că ajută islamiștii să învingă rezistența din Valea Panjshir

Numeroase împușcături s-au auzit, pe parcursul zilei de marți, la Kabul, unde talibanii au încercat să disperseze sutele de protestatari care demonstrau pe străzile capitalei afgane. În mare parte bărbați foarte tineri și femei, protestatarii au scandat „libertate” și „moarte Pakistanului”, țară pe care o acuză de susținerea intervenției talibanilor contra rezistenței din provincia Panjshir.

Corespondenții locali relatează că talibanii ar fi agresat numeroși protestatari, lovindu-le pe femei cu bâtele, și chiar ar fi ucis câțiva participanți la demonstrații, accidental sau intenționat în momentul în care au început să tragă așa-zisele focuri de avertisment. 

Numeroase filmări încărcate pe Twitter și Youtube le surprind pe femei fugind și căutându-și adăpost pentru a se feri de tirurile trase de islamiști. Una dintre protestatare spune, pentru Agenția Reuters, că noua stăpânire este una profund incorectă. „Nu sunt oameni. Nu sunt musulmani. Sunt necredincioși, după cum puteți remarca și singuri”, mai spune femeia înainte de întețirea focurile de armă.  



BBC scrie pe siteul oficial că echipa sa a fost împiedicată să filmeze protestele, iar TOLOnews (canal de știri din Afganistan) a transmis că unul din cameramanii săi a fost înhățat de talibani și reținut în jur de trei ore.  

Proteste relativ reduse numeric ale femeilor afgane au tot avut loc în ultimele zile la Kabul, dar marți au ieșit în număr mai mare în stradă, alăturându-li-se și numeroși bărbați. Protestatarii au scandat „libertatea”, „trăiască rezistența'', „moarte Pakistanului”. E foarte posibil ca demonstrațiile să prindă un contur mai serios și ca urmare a apelului lansat de liderul rezistenței afgane din Valea Panjshir, Ahmad Massoud, care le-a cerut civililor să se răzvrătească împotriva stăpânirii talibane teroriste.  



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.