VIDEO. Orban spulberă guvernul Cîțu. Președintele PNL a identificat o decizie a CCR din 2010 care ajută decisiv moțiunea USR PLUS și AUR


VIDEO. Orban spulberă guvernul Cîțu. Președintele PNL a identificat o decizie a CCR din 2010 care ajută decisiv moțiunea USR PLUS și AUR

Președintele PNL, Ludovic Orban, a reușit să identifice o decizie a CCR din toamna lui 2010 în care se precizează că nedezbaterea unei moțiuni de cenzură depuse, în termenul prevăzut de Regulamentul ședințelor comune ale celor două camere parlamentare, încalcă principiul constituțional al statului de drept. În consecință, spune Orban, moțiunea USR PLUS și AUR trebuie supusă cât mai curând dezbaterii celor două Camere ale Parlamentului pentru a nu încălca Constituția.Astăzi, voi comunica guvernului moțiunea de cenzură”, a mai precizat Orban (video integral la finalul textului), arătând că va încerca să stabilească calendarul dezbaterii și votului în birourile permanente.

„În octombrie 2010, a fost declanșat un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și președintele Senatului ca urmare a nedezbaterii unei moțiuni de cenzură care a fost depusă odată cu angajarea răspunderii. În cadrul deciziei 1525/24.11.2010 asupra conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, în cursul motivării vă voi cita considerațiile CCR cu privire la moțiunea de cenzură care reprezintă practic literă de lege. În acest context constituțional, depunerea moțiunii de cenzură are semnificația declanșării controlului parlamentar asupra activității guvernului și mutatis mutandis constituie un act irevocabil, în sensul inițierii acestui control. Este o armă pusă îndeobște la îndemâna opoziției parlamentare și nu în ultimul rând este o formă de exprimare a opoziției față de măsurile adoptate de guvern. În consecință, împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii. Se precizează clar că - în cauza de față - Curtea reține că Parlamentul, prin reprezentantul său și anume președintele Senatului nu a respectat termenul de prezentare a moțiunii de cenzură în ședința comună a celor două camere în cel mult cinci zile de la  data depunerii acesteia prevăzut de Art 78, alin 1 din Regulamentul sedințelor comune, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moțiunii de cenzură depuse de opoziția parlamentară. Mai mult, având în vedere cele expuse mai sus, dezbaterea moțiunii trebuia deja demarată, astfel încât Curtea constată că Parlamentul refuză supunerea acesteia spre dezbatere contrar prevederilor art 114, alin 2, coroborate cu cele ale art 113 din Constituție. În acest mod, opoziția parlamentară nu se mai poate exprima și controlul parlamentar este lipsit de eficiență. Or niciun instrument juridic prevăzut de Constituție nu poate fi lipsit de eficiență, golirea lui de conținut determinând caracterul lui iluzoriu și implicit încălcarea principiului constituțional al statului de drept. Deci, nederularea procedurii moțiunii de cenzură, conform acestor pasaje din motivarea CCR, reprezintă încălcarea principiului constituțional al statului de drept”, a citat și a explicat Ludovic Orban, lider PNL și președinte al Camerei Deputaților, în fața presei. 

„Eu sunt președintele Camerei Deputaților. Am obligația să respect Constituția și legile țării și, de asemenea, deciziile CCR. Ca atare, derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituției și încălcarea principiului constituțional al statului de Drept. Astăzi, voi comunica guvernului moțiunea de cenzură. De asemenea, vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale inițiatorilor moțiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online. Nu există nicio cerere de retragere a vreunei semnături. Deci suntem în situația constituțională în care un sfert dintre parlamentari au depus o moțiune de cenzură iar procedurile trebuie să se deruleze conform prevederilor constituționale și regulamentare”, a mai spus Orban.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.