BREAKING! Rezistența afgană din Panjshir trece prin momente dificile în înfruntarea cu talibanii care ar fi reușit să-și instaleze steagul odios chiar în capitala regiunii. Liderul Ahmad Massoud a lansat o propunere de negociere pentru evitarea unui război de gherilă / Talibanii ar fi înregistrat pierderi importante, 600-700 de islamiști fiind uciși de rezistenți


BREAKING! Rezistența afgană din Panjshir trece prin momente dificile în înfruntarea cu talibanii care ar fi reușit să-și instaleze steagul odios chiar în capitala regiunii. Liderul Ahmad Massoud a lansat o propunere de negociere pentru evitarea unui război de gherilă / Talibanii ar fi înregistrat pierderi importante, 600-700 de islamiști fiind uciși de rezistenți

Numeroși jurnaliști regionali, corespondenți ai unor mari publicații occidentale, transmit pe conturile lor de Twitter că asaltul talibanilor asupra rezistenței din Panjshir se derulează cu sprijinul Pakistanului, care ar fi delegat pentru această misiune înalți comandați militari. Talibanii au lansat atacuri terestre și aeriene în Valea Panjshir, reușind să avanseze atât de serios în interiorul regiunii încât liderul Ahmad Massoud ar fi avansat o propunere de negociere și încetare a focului. Talibanii, la rândul lor, au înregistrat pierderi serioase, acestea fiind, potrivit unor surse locale neconfirmate pe căi oficiale, de aproximativ 600-700 de morți.  

Luni dimineață, steagul taliban fusese instalat la reședința guvernatorului regiunii din capitala Bazarak (foto jos), scriu jurnaliștii locali pe Twitter, semn că rezistența afgană s-a retras cel mai probabil în munții uriași care înconjoară valea de unde va continua să ducă un război de gherilă, situație care le dă fiori reci americanilor.

Rezistența afgană a pierdut și ea doi luptători importanți, apropiați ai liderului Massoud. Este vorba despre generalul Abdul Wodoodoad, care lucrase anterior în Ministerul afgan al Apărării și era nepot al lui Ahmad Shah Massoud, tatăl actualului lider care reușise să uimească comunitatea internațională și să câștige respectul acesteia, după ce a rezistat eroic atât asaltului sovieticilor din anii 70-80, cât și talibanilor în anii 90, devenind principalul lider al opoziției anti-talibane până la asasinarea sa din 2 septembrie 2001. 

În același atentat a fost rănit și Fahim Dashte/Dashti,  jurnalist și purtător de cuvânt al mișcării de rezistență, care a fost ucis zilele acestea de către talibani în Panjshir. Informația a fost confirmată, pe Twitter, și de către Bilal Sarwary, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști afgani, corespondent BBC, evacuat din Kabul de către forțele aliate după cucerirea capitalei de către teroriștii talibani.  

Astfel, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, actualul lider din Panjshir, Ahmad Massou, a precizat că Frontul Național de Rezistență, care include pe lângă luptătorii din Valea Panjshirului și foști membri ai forțelor afgane de securitate, este dispus să înceteze focul dacă talibanii opresc asaltul asupra regiunii. 

"NRF este de principiu de acord să rezolve problemele actuale şi să pună capăt imediat luptelor şi să continue negocierile. Pentru a ajunge la o pace durabilă, NRF este gata să înceteze lupta cu condiţia ca talibanii să oprească şi atacurile şi mişcările lor militare asupra Panjshir şi Andarab", a spus Massoud în postarea de pe Facebook. Talibanii nu au răspuns încă acestei propuneri.  

Pe de altă parte, și americanii pun presiuni pentru rezolvarea pe cale pașnică a conflictului, apreciind că un război civil ar oferi teren fertil pentru revitalizarea terorismului în regiune. Generalul american Mark Milley, citat de AFP, a opinat, într-u interviu acorda pentru Fox News. că talibanii nu își pot consolida puterea și nu vor fi capabili să stopeze renașterea Al-Qaeda sau expansiunea ISIS dacă vor avea de dus un război civil de lungă durată.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.