VIDEO. Ludovic Orban face inventarul distrugerilor provocate de Florin Cîțu și echipa „cîțugătoare”: propriul partid, coaliția, oferirea României pe tavă PSD-ului cu care ar pune bazele unui „USL2” / „Cum să lichidezi totul într-o singură zi și să sabotezi capacitatea PNL de a guvern România? Așa ceva n-am văzut în viața mea!”


VIDEO. Ludovic Orban face inventarul distrugerilor provocate de Florin Cîțu și echipa „cîțugătoare”: propriul partid, coaliția, oferirea României pe tavă PSD-ului cu care ar pune bazele unui „USL2” / „Cum să lichidezi totul într-o singură zi și să sabotezi capacitatea PNL de a guvern România? Așa ceva n-am văzut în viața mea!”

În discursul de la Hunedoara, unde a prezentat în fața filialei locale și moțiunea de candidat la șefia PNL, Ludovic Orban a strecurat multă emoție și tristețe amintind faptul că a intrat în PNL la 27 de ani, fiind „un copil al acestui partid”, unde a rămas indiferent dacă a primit funcții sau nu, „indiferent dacă am fost de acord cu deciziile mecanismelor de conducere sau, indiferent dacă cineva a votat cu mine de-a lungul timpului sau nu, eu am fost alături de el și l-am tratat ca pe un coleg”.  

„Eu vă consider pe dvs ca pe o mare familie, vă cunosc, sunteți oameni la care țin, vă știu istoriile și asta izvorăște dintr-o convingere care are, de fapt, la bază filosofia liberală”, a mai spus Orban invocând chiar o „frecvență de vibrație” pe care ar fi reușit s-o stabilească cu membrii PNL. „Eu chiar respect oamenii, mă leg sufletește de fiecare om pe care l-am cunoscut”, a susurat Orban zâmbind trist și plângându-se, în finalul discursului, că echipa lui Cîțu îl lasă și fără likeuri pe Facebook. „Nu știu astea de la un om, ci de la sute care au curajul să îmi spună", a afirmat Orban referindu-se la faptul că echipa lui Cîțu amenință primarii și le cer membrilor să-și retragă likeurile de la postările lui. (vedeți video la finalul textului, de la minutul 27)

LO: „Am trăit, din momentul anunțării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viața mea în PNL și este cea mai urâtă campanie în care m-am confruntat în 31 ani de politică. Nu poți să faci campanie cu „pâinea și cuțitul sunt la mine Dacă nu mă votați, nu primiți nimic, ba chiar vă dăm afară oamenii. Cine e cu Orban, să plece!”. Noi avem un echilibru parlamentar fragil chiar și cu USR, o majoritate care fără grupul minorităților este doar de 10 voturi în Parlament. Pentru noi unitatea partidului și a grupului parlamentar este fundamentală, chiar cu USR, nu zic fără USR, care să susțină guvernul și proiectele de reformă. 

Pe 1 septembrie, toți susținătorii care au semnat moțiunea mea au fost schimbați din funcțiile de conducere de la Cameră și de la Senat. În aceeași zi, când a fost practic rupt în două grupul parlamentar, s-a făcut praf și coaliția cu o decizie care a fost luată fără acordul meu și fără consultarea mea. Am fost informat cu două minute înainte de declarația despre demiterea ministrului (Stelian Ion, n.red.). Sincer, nu pot să înțeleg. Fac politică de peste 30 de ani și am învățat să construiesc, nu să distrug, să adun oameni în jurul PNL, nu să-i alung, am învățat să-mi respect partenerii, pentru că nicio colaborare nu funcționează dacă fiecare dintre parteneri nu este mulțumit și nu primește ceea ce i s-a promis. Cum să lichidezi totul într-o singură zi și să sabotezi capacitatea PNL de a guvern România? Așa ceva n-am văzut în viața mea! Am intrat într-o criză căreia sincer nu-i văd motivația! Care este mobilul? La guvern în momentul de față se pregătesc hotărâri de guvern pentru demiterea tuturor prefecților și subprefecților USR PLUS (…) Apoi Cîțu a amenințat că informează forurile europene că USR PLUS va face moțiune de cenzură cu AUR. Chiar vrem să ardem toate punțile? Să nu mai avem nicio șansă să reconstruim singura formulă politică care ne poate genera o majoritate parlamentară pentru un guvern decent pentru a face lucrurile pe care ne-am angajat în fața oamenilor să le facem”.  

LO: „Nu voi accepta niciodată să las PNL și România pradă PSD. Sunt adversarul partidului comunist și al tuturor formațiunilor care s-au născut din PCR. Ele au ținut România pe loc, ele au pervertit populația, ele au generat politicile care au alungat milioane de români afară. (…) Nu voi acceptă niciodată să lăsăm partidul pradă oricărei forme de USL2 sau oricărei forme de înțelegeri pe sub masă.  

Închei prin a vă spune că doar democrația dă rezultate potrivite atunci când sunt alegeri, doar votul liber exprimat de oameni conform propriei credințe, evaluări, este cel care dă rezultate libere. Ce mi-a fost dat să aud de la susținătorii mei, în ultimele trei luni de zile, nu mi-a fost dat să aud în viața mea. Să fie sunați să-și retragă like-urile de pe postările mele. Să se facă monitorizări pe like-urile mele ca nu cumva să-i bage delegați la congres (din 25 sept, unde se va decide președintele PNL). Să li se spună primarilor că niciun primar din filială nu va primi niciun proiect dacă nu se aliniază în susținerea celui care are pâinea și cuțitul. Fraților, eu așa ceva n-am văzut în viața mea, nu am auzit în viața mea. Și vorbesc zilnic cu sute de oameni care îmi spun același lucru". 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.