Negocierile din coaliție au eșuat: USRPLUS anunță că va rămâne în opoziție în cazul în care moțiunea de cenzură va pica. Precizări-cheie făcute de Barna și Cioloș


Negocierile din coaliție au eșuat: USRPLUS anunță că va rămâne în opoziție în cazul în care moțiunea de cenzură va pica. Precizări-cheie făcute de Barna și Cioloș

Negocierile din coaliție au eșuat, motiv pentru care USRPLUS a anunțat, prin copreședinții Dan Barna și Dacian Cioloș, că a fost depusă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu pentru a forța PNL să propună un alt premier. Cei doi lideri au adăugat că USRPLUS intenționează să rămână în aceeași formulă guvernamentală, dar cu alt premier desemnat de PNL. În situația în care moțiunea de cenzură va eșua, USRPLUS a menționat că singura variantă va fi să rămână în opoziție, nicidecum să ajungă într-o guvernare alături de PSD sau AUR. Totodată, Barna a precizat că miniștrii USRPLUS vor demisiona din Guvern la începutul săptămânii viitoare.  

Barna: Fiecare membru al coaliției și-a menținut punctul de vedere referitor la situația în care se află coaliția. Cei de la PNL au spus că rămân alături de florin Cîțu, noi am zis că acesta nu mai are încrederea noastră. Pe cale de consecință, tocmai a fost depusă moțiunea de cenzură prin care sperăm ca în timp cât mai scurt să avem un nou premier, iar coaliția să meargă cât mai departe. 

Cioloș: Am încercat în ședința de coaliție să-i convingem pe colegii noștri de coaliție că un Guvern ca să funcționeze are nevoie de un premier care cultivă încrederea. Colegii noștri au insistat să-l susțină pe Florin Cîțu, iar în consecință folosim procedura asta parlamentară pentru a ajunge în situația în care să putem să lucrăm cu un alt premier. Intenția noastră e să continuăm într-o formulă cu PNL și UDMR. Nu avem nicio intenție să intrăm într-o altă formulă guvernamentală decât cea în care am lucrat. 

Reporter: V-au propus cei de la PNL ceva în schimb pentru a române? 

Cioloș: Nu a existat nicio ofertă. 

Barna: Nu a fost vorba de nicio ofertă. De principiu noi am spus că adoptarea unui subiect atât de important precum PNDL împotriva voinței și acordului coaliției și adoptarea ostilă a acestui program cu câteva minute înainte de ședința coaliției arată un dezinteres total al premierului Cîțu față de continuarea acestei structuri a coaliției, lucru confirmat de altfel și de demiterea ministrului Stelian Ion fără niciun temei real. Din acest motiv am depus moțiunea de cenzură. Credem cu adevărat că în momentul în care PNL va propune un nou premier, atunci această coaliție va putea să continue. 

Reporter: Ce vor face miniștrii USRPLUS? Își vor da demisia? S-a discutat despre revocare în această ședință? 

Barna: Nu s-a discutat despre revocare (la coaliție - n.red.), dar la începutul săptămânii viitoare ne vom depune și demisiile de vreme ce moțiunea de cenzură a fost depusă în aceste clipe.

Reporter: Să spunem că această moțiune de cenzură va trece, dar PNL îl va propune din nou pe Florin Cîțu. Ce veți face atunci? 

Cioloș: Dacă e o moțiune de cenzură împotriva premierului care trece, sigur că în politica românească orice e posibil, dar mi s-ar părea ridicol să vii cu aceeași propunere. 

Barna: Am spus foarte clar ca e o decizie a Comitetului Politic al USRPLUS. Florin Citu nu mai are susținerea politica a USRPLUS. 

Reporter: Aveți semnale ca ar putea sa voteze și parlamentarii PNL aceasta moțiune? 

Cioloș: Ei sunt în campanie interna. Și noi suntem, dar ați văzut ca la ei contează foarte mult inclusiv lucrurile acestea care se petrec la Guvern și de asta prefer să nu comentez aceste chestiuni. Pe mine ce m-a interesat a fost să îi conving pe colegii din PNL că vrem să continuăm în această coaliție, dar că nu mai putem să lucrăm cu premierul Citu. Nu mai inspiră încredere. De 2-3 ori am stabilit niște lucruri pe care nu le-a respectat. E premierul coaliției, nu doar al PNL. Din păcate în PNL contează mai mult procedura interna de alegeri și au luat decizia de a-l susține cu orice preț pe Citu. 

Reporter: Sunteți pregătiți să vă întoarceți în opoziție? 

Barna: Categoric. În măsura în care moțiunea de cenzură nu trece, atunci Cabinetul Cîțu merge mai departe și noi vom rămâne în opoziție.

Cioloș: Ne asumăm toate consecințele. Am încercat până în ultima clipă să rămânem pentru a face reforme, dar ați văzut că prioritățile sunt altele pentru Florin Cîțu. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.