Limba română – unica stăpână! Soluția revenirii la normalitate


Limba română – unica stăpână! Soluția revenirii la normalitate

Până vor fi identificate voturile necesare pentru modificarea reprobabilului articol nr.13 din Constituție există și alte soluții intermediare pentru eliminarea acestui neadevăr lingvistic și științific din Legea Supremă. 

Astfel, toată legislația Republicii Moldova, în care este utilizată sintagma "limba moldovenească" trebuie să fie substituită cu "limba română", pentru aceasta nemaiexistând niciun impediment de ordin legislativ. Actualul parlament dispune de o majoritate aproape constituțională pentru a restabili adevărul despre limba română, în conformitate cu prevederile Declarației de Independență a Republicii Moldova și a Hotărârii Curții Constituționale nr.36 din 05.12.2013. Anume din aceste considerente, împreună cu alți colegi din fostul parlament, am propus proiectul de lege nr.238 din 22.10.2019 (rog să vedeți anexele). Acest proiect de lege (înregistrat deja în parlament) poate fi actualizat/amendat și votat în cazul existenței voinței politice din partea majorității parlamentare.

Articolul nr.13 din Constituție și limba română este o prioritate legislativă absolută încă din 1994, când această minciună a ideologiei țariste/sovietice și moldoveniste a fost cocoțată în Legea Supremă din considerente eminamente politice de către agrarienii sovietizați.

Până se va găsi majoritatea constituțională, e necesar să ajustăm toată legislația lingvistică vis-a-vis de limba română, astfel ca pe 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, să nu mai mergem cu flori la monumentele lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru sau Nichita Stănescu, dar și cu minciuna lingvistică în spatele nostru.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.