PSD schimbă foaia în opoziție: Ciolacu cere Senatului să urgenteze adoptarea inițiativei "Fără penali în funcții publice" și le sugerează românilor să iasă în stradă pentru a solicita demisia Guvernului Cîțu


PSD schimbă foaia în opoziție: Ciolacu cere Senatului să urgenteze adoptarea inițiativei "Fără penali în funcții publice" și le sugerează românilor să iasă în stradă pentru a solicita demisia Guvernului Cîțu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, 30 august, că partidul său va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu în momentul în care va fi sigur că dispune de susținerea a cel puțin 234 de parlamentari. Pe de altă parte, Ciolacu le-a sugerat românilor să iasă în stradă pentru a cere demisia Guvernului Cîțu. 

Ciolacu:"Cîțu ar fi trebuit să fie plecat de cel puțin o săptămână din fruntea Guvernului României, ori prin demisie, cum ar fi făcut orice om de stat responsabil, ori să i se ceară demisia în cazul în care nu ai responsabilitatea de a-ți da demisia de către cel care l-a susținut, de către cel care și-a dorit această coaliție a pierzătorilor, domnul Klaus Iohannis. Motivele principale sunt explozia prețurilor, gestionarea dezastruoasă a campaniei de vaccinare, iar pe de altă parte faptul că avem un premier penal condamnat și țepar dovedit. Din punctul nostru de vedere s-a ajuns mult prea departe. Pe de-o parte am înghețat toate veniturile românilor, atât în zona privată, cât și în zona publică, am înghețat și salarii și pensii și alocații, iar pe de altă parte avem cea mai mare explozie de prețuri din ultimii 30 de ani, total necontrolată și fără să vină cu vreo soluție actualul Guvern al României. Astfel, am decis în unanimitate de voturi în Consiliul Politic Național că vom depune moțiunea de cenzură în momentul în care vom avea cele 234 de voturi necesare să treacă această moțiune. Ca să fiu foarte clar înțeles, în acest moment partea de opoziție din Parlament are 204 voturi. Un Guvern nu poate să cadă decât prin moțiune de cenzură în Parlament sau milioanele de români să iasă pe stradă și să ceară demisia acestui Guvern. Nu există altă cale a unui stat membru în UE. (...) Am avut o discuție cu economiștii și specialiștii din interiorul PSD și mi-au prezentat întreg tabloul economic, financiar în acest moment în România. Eu m-am speriat de ceea ce va urma în România și o să vedeți în lunile de iarnă, dar și în luna martie când ajungem să decontăm toate aceste scumpiri care se vor ține în lanț și ce importuri și ce presiune pe moneda națională, rata de schimb, va fi în luna decembrie. Și atunci am avut o discuție astăzi, iar în acest moment strângem doar 204 voturi pentru moțiune. Nu vrem să depunem o moțiune de dragul de a depune o moțiune și de a face un spectacol politic în jurul acestei moțiuni. Parlamentarii au candidat pe liste de partid, dar aș vrea să le amintesc parlamentarilor PNL, UDMR, minorități, USRPLUS că primul lucru a fost să fie pe o listă de partid, dar al doilea lucru a fost să primească votul românilor. Iar românii în acest moment sunt într-un mare necaz produs de Guvernul domnului Iohannis. E cazul să gândească singuri, să uite că au candidat pe o listă de partid și să vadă că au fost votați de către români și să vadă că 72% dintre români consideră că România se îndreaptă către o direcție greșită", a zis Ciolacu. 

Totodată, Ciolacu a lansat o solicitare căreia cel mai probabil nu i-ar fi dat curs dacă s-ar fi aflat la putere. Mai precis, chiar astăzi, când DNA l-a trimis în judecată pe fostul ministru pesedist al Sănătății, ne referim la Florian Bodog, șeful PSD a anunțat că va solicita continuarea procedurilor parlamentare în vederea organizării referendumului "Fără penali în funcții publice". 

Ciolacu: "Voi cere ca prioritate zero la Senatul României, cameră decizională. să fie introdus pe ordinea de zi proiectul de lege "Fără penali în funcții publice", astfel încât după promulgarea legii domnul premier penal condamnat să organizeze referendumul prin care românii să se exprime dacă doresc sau nu penali în funcții publice. Eu sunt ferm convins că românii, peste 90%, nu doresc penali în nicio funcție publică. Cer Biroului Permanent al Senatului, liderului de grup al PSD și nu în ultimul rând domnilor Cioloș și Barna să introducă pe ordinea de zi la prima ședință a Senatului proiectul de lege "Fără penali în funcții publice".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.