Ambasadorul Greciei în Brazilia, ucis de soție și amantul polițist al acesteia. Nevasta asasină a primit mai mulți ani de închisoare decât concubinul. Judecătoare: „Pretindea să i se spună ambasadoare, a pătat numele statului brazilian şi a făcut de ruşine poporul cu comportamentul său”


Ambasadorul Greciei în Brazilia, ucis de soție și amantul polițist al acesteia. Nevasta asasină a primit mai mulți ani de închisoare decât concubinul. Judecătoare: „Pretindea să i se spună ambasadoare, a pătat numele statului brazilian şi a făcut de ruşine poporul cu comportamentul său”

Françoise de Souza Oliveira, soția ambasadorului grec în Brazilia Kyriakos Amiridis, descoperit carbonizat în autoturismul personal, în decembrie 2016, a fost condamnată la 31 de închisoare pentru uciderea acestuia, asasinat pe care l-a planificat împreună cu amantul său, ofițerul de poliție Sergio Gomes. Acesta din urmă, autorul propriu-zis al crimei, a primit o pedeapsă mai mică, de doar 22 de ani închisoare, pentru că și-a recunoscut și mărturisit fapta.  

Kyriakos Amidis, 59 de ani în momentul asasinării sale, locuia la Brasilia şi îşi petrecea vacanţa de Crăciun la Rio de Janeiro împreună cu soţia, Françoise de Souza Oliveira, şi fiica lor, când a fost semnalată dispariţia lui. 
 
La câteva zile după Crăciun, resturile carbonizate ale diplomatului au fost descoperite într-o maşină incendiată sub un pod din Nova Iguacu, în apropierea capitalei statului. 
 
Ancheta, bazată pe numeroase indicii, printre care urme de sânge pe o canapea şi imagini de pe camerele de supraveghere, a condus la punerea sub acuzare a lui Sergio Gomes Moreira Filho, poliţist şi amant al soţiei ambasadorului. 
 
„Crima a fost minuţios concepută şi premeditată" de Françoise de Souza Oliveira, a declarat judecătoarea Anna Christina da Silveira Fernandes în pronunţarea sentinţei. 
 
„Potrivit mărturiilor strânse, acuzata a planificat şi a conceput (asasinatul), fiind creierul acestui complot macabru", a adăugat ea. 
 
Un al treilea inculpat a compărut la proces în faţa tribunalului penal din Nova: Eduardo Moreira Tedeschi de Melo, o rudă a poliţistului, condamnat la un an de închisoare pentru că a ajutat la ascunderea corpului diplomatului. 
 
Acuzata, care „pretindea să i se spună ambasadoare, a pătat numele statului brazilian şi a făcut de ruşine poporul cu comportamentul său, având în vedere repercusiunile internaţionale negative ale faptelor", a adăugat judecătoarea. 
 
Françoise de Souza Oliveira şi Kyriakos Amiridis s-au căsătorit în 2004, în perioada în care diplomatul era consul la Rio de Janeiro (2001-2004). În 2016, diplomatul grec a revenit în Brazilia ca ambasador. Cei doi aveau împreună o fiică. 

SURSE: BBC, Agerpres.ro 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.