Activist pentru drepturile omului: „Cele mai multe victime ale teroriștilor jihadiști sunt musulmani” / Din 2001, peste 70.000 de civili afgani musulmani au fost uciși în atentatele islamiștilor / Ce țări finanțează grupările teroriste


Activist pentru drepturile omului: „Cele mai multe victime ale teroriștilor jihadiști sunt musulmani” / Din 2001, peste 70.000 de civili afgani musulmani au fost uciși în atentatele islamiștilor / Ce țări finanțează grupările teroriste

Hillel C. Neuer,  avocat, scriitor și activist canadian proeminent pentru drepturile omului, atrage atenția pe contul său de Twitter, în contextul atentatelor sinucigașe de la Kabul, soldate cu cel puțin 85 de morți (detalii AICI) că, în ultimele două decenii, cele mai multe victime ale teroriștilor islamiști sunt, de fapt, civili musulmani. „Din 2001, islamiștii au ucis peste 70.000 de afgani musulmani. Și numai luna trecută au murit 1000 de musulmani în astfel de atentate. Așadar, terorismul islamist este mai ales unul anti-musulmani”, scrie Neuer. 

Tot el atrage atenția că Pakistanul finanțează teroriștii talibani, în a căror resetare și modernizare nu crede, dar și alte grupări teroriste. Iranul finanțează teroriștii Hamas și Hezbollah, care sunt „pionierii” atentatelor sinucigașe cu bombe. „Și Pakistanul, și Iranul trebuie să dea socoteală pentru acțiunile lor”, mai scrie Hillel C. Neuer.   

În ceea ce privește ororile comise de talibani de la preluarea Kabulului, printre acestea se numără și maltratarea unui angajat afgan al ONU care încerca să ajungă, duminica trecută, la aeroport. Ziua următoare, trei talibani s-au înființat la domiciliul unui alt lucrător al ONU și l-au amenințat. Potrivit unui raport intern al ONU, zeci de astfel de incidente îndreptate împotriva unor angajați ai organizației au fost înregistrate din 10 august.  

Același raport indica faptul că aproximativ 3000 de angajați afgani ai ONU se aflau zilele trecute în Afganistan. „Fiecare femeie pe care o știu are aceleași temeri ca și mine”, spune o afgană care a lucrat pentru ONU mai mulți ani. „Ce se va întâmpla cu copiii noștri dacă vom fi pedepsite pentru munca noastră?! Cu familiile noastre?”, a spus aceasta pentru Reuters. „Am fost convinși că ONU ne va ajuta. Sincer, chiar am sperat asta. Suntem în pericol. Și dacă noi nu putem lucra, cine îi va mai ajuta pe oameni?!”, a declarat un alt angajat.  

CITEȘTE ȘI: Analiză. Occidentul a înfrânt în lupta cu terorismul. „Eșec total!” / „Jihadismul a făcut metastaze, grupările sunt mai numeroase şi mai bine repartizate geografic” / Printre greșelile fatale - răsturnarea lui Saddam Hussein, care a permis Al-Qaida să se resusciteze și să faciliteze apariția Statului Islamic

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.