Vicepreședintele Afganistanului Amrullah Saleh relatează din Panjshir despre ororile comise de talibani în timpul operațiunilor armate din regiune. ”Răpesc copii și bătrâni și îi folosesc drept scuturi umane” / „Mii de femei au fugit în munți”


Vicepreședintele Afganistanului Amrullah Saleh relatează din Panjshir despre ororile comise de talibani în timpul operațiunilor armate din regiune. ”Răpesc copii și bătrâni și îi folosesc drept scuturi umane” / „Mii de femei au fugit în munți”

Retras în provincia natală Panjshir, unde a devenit unul dintre liderii mișcării de rezistență, prim-vicepreședintele Afganistanului, Amrullah Saleh, care susține că este președintele interimar legitim după fuga lașă din țară a lui Ashraf Ghani, la scurt timp după ce talibanii au pătruns în Kabul, scrie pe contul său de Twitter că insurgenții islamiști recurg la metode abominabile pentru a determina populația civilă să treacă de partea lor și să oprească eventuale atacuri ale grupărilor de rezistență.  

„Talibanii nu permit aprovizionarea  în valea Andarab (o zonă învecinată cu Panjshir-ul, aparent o altă regiune care se opune acestora, n. red.), unde situația umanitară e gravă. Mii de femei și copii au fugit în munți. În ultimele două zile, talibanii au răpit copii și bătrâni pentru a-i folosi drept scuturi umane atunci când se deplasează prin zonă sau percheziționează diverse domicilii”, scrie Amrullah Saleh (foto sus, imagine surprinsă în interiorul Ambasadei afgane din Tadjikistan unde portretul fostului președinte Ghani a fost înlocuit cu al lui Saleh).

Nu există informații clare cu privire la o posibilă înfruntare armată serioasă dintre talibani și membri ai mișcării de rezistență din Panjshir, postările care anunțau sute de morți în rândul talibanilor nefiind confirmate și pe căi oficiale.  

Potrivit Reuters, care citează un purtător de cuvânt taliban, islamiștii ar fi ajuns lângă valea Panjshir şi ar fi recucerit trei districte în nordul Afganistanului care au căzut săptămâna trecută în mâinile unei miliţii locale. 
 
Districtele Bano, Deh Saleh şi Pul e-Hesar din provincia nordică Baghlan au fost cucerite de grupuri dintr-o miliţie locală săptămâna trecută, într-unul dintre primele semne de rezistenţă armată faţă de talibani de la cucerirea capitalei Kabul pe 15 august. 
 
Până luni, forţele talibane recuperaseră aceste districte şi au ajuns în Badakhshan, Takhar şi Andarab în apropiere de valea Panjshir, potrivit contului de Twitter al purtătorului de cuvânt Zabihullah Mujahid. 
 
Forţe loiale lui Ahmad Massoud, fiul răposatului comandant mujahedin Ahmad Shah Massoud, s-au stabilit în fortăreaţa din Panjshir și au format o alianță (a nordului) care a rezistat atât sovieticilor, cât şi talibanilor înainte de 2001. 
 
Massoud, ale cărui forţe includ rămăşiţe din armata regulată şi unităţi ale trupelor speciale, a făcut apel la negocieri pentru formarea unui guvern incluziv pentru Afganistan, dar a promis că va rezista dacă talibanii vor încerca să intre în vale. 

Informațiile cu privire la o posibilă alianță cu talibanii au fost însă respinse de mai mulți apropiați de-ai liderului Massoud. 

În plus, potrivit politico.eu, Massoud ar fi lansat un apel de sprijin către Franța, unde tatăl său este perceput drept un simbol al rezistenței îndârjite contra sovieticilor și talibanilor. Franța a refuzat să dea un răspuns oficial în acest sens, publicația politico.eu comentând că reacția acesteia va depinde de felul în care vor reacționa talibanii la presiunile internaționale de a forma un guvern de largă uniune națională în care să fie incluse și alte grupuri etnice și religioase precum tadjicii din Panjshir (grup etnic iranian, al doilea ca mărime din Afganistan) și șiiții hazari/khazari (grup minoritar etnic de origine mixtă persană, mongolă și turcă, al treilea ca mărime din Afganistan). În caz de război civil, este posibil ca Franța să se implice și să sprijine rezistența din Panjshir.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.