VIDEO. Grecia arde din nou. Pompierii români sunt primiți cu urale și lacrimi. Un grec izbucnește în plâns și-l ia în brațe pe reporterul român care transmite de la fața locului: „Mulțumim”


VIDEO. Grecia arde din nou. Pompierii români sunt primiți cu urale și lacrimi. Un grec izbucnește în plâns și-l ia în brațe pe reporterul român care transmite de la fața locului: „Mulțumim”

Vântul puternic a întețit incendiile care au cuprins districtul Attica, de lângă Atena, astfel că misiunea pompierilor români și greci se derulează cu dificultate. 

Potrivit Associated Press, un incendiu uriaș a izbucnit în sudul Eviei, a doua cea mai mare insulă a Greciei, a cărei zona de nord a fost deja devastată de incendii la începutul acestei luni și unde au intervenit eroic pompierii români. Un al doilea mare incendiu greu de stins s-a manifestat cu o violență ieșită din comun în localitatea Vilia (nord-vest de Atena) și împrejurimi. Localnicii au fost evacuați, iar traficul oprit pe autostrada din apropiere.  

Un deal împădurit din regiunea elenă Attica a fost cuprins de flăcări uriașe în doar câteva zeci de minute. Este zona în care acționează și cei 142 de pompieri români, a căror misiune este percepută de localnici drept una decisivă, eroică. Mai multe localități au fost evacuate, fumul este gros, iar flăcările ating pe alocuri și zeci de metri, transmite reporterul Digi24 Valentin Stan, de la fața locului. 

„Ați salvat Evia, salvați și Vilia, casa mea arde. Este incredibil, în zece minute flăcările au cuprins totul. Casa mea a fost cuprinsă de foc. La fel și mănăstirea...E infern. Dar suntem bucuroși că voi, românii, ați venit să ne ajutați. Mulțumim”, i-a spus un localnic reporterului Digi, izbucnind în plâns și strângându-l în brațe.  





Secretariatul General pentru Protecție Civilă a anunțat luni că în mai multe zone ale Greciei se menține un risc foarte mare de izbucnire a incendiilor. Regiunile vizate sunt Attica, Peloponez, Egeea de Nord și Creta.

De la începutul lunii august, Grecia a fost afectată de sute de incendii de vegetație pe fondul celui mai puternic val de căldură din ultimii 30 de ani. Potrivit Sistemului european de informare împotriva incendiilor forestiere, peste 100.000 de hectare de păduri și terenuri agricole au fost distruse. Două persoane au murit din cauza incendiilor, iar peste 1.700 de case, sedii ale unor afaceri și alte tipuri de clădiri au fost avariate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.