Mai există curaj și putere de luptă în Afganistan! Liderul care încearcă să strângă o armată și să pună bazele unei mișcări de rezistență anti-talibani


Mai există curaj și putere de luptă în Afganistan! Liderul care încearcă să strângă o armată și să pună bazele unei mișcări de rezistență anti-talibani

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani, universitar cu multiple studii în Occident unde a și predat o vreme antropologia, a fost perceput o vreme drept omul providențial care va schimba soarta Afganistanului în epoca post-talibani. Azi nu a mai rămas nimic din acea imagine monumentală a liderului care nu doar că a fugit și și-a lăsat poporul la greu, în fața hoardelor talibane, dar, scrie Daily Mail, a urcat la bordul elicopterului cu aproximativ 169 milioane de dolari, bani lichizi. El ar fi primit deja azil în Dubai, din motive umanitare, mai scrie DM.  

Ghani a părăsit, duminică, capitala Kabul încercuită de forțele talibane când era evident că e doar o chestiune de ore cucerirea acesteia. A fugit fără să beneficieze de asistența Statelor Unite, negociindu-și plecarea cu liderii talibanilor din Qatar pentru a evita „vărsarea de sânge”.  

Și în vreme ce „providențialul” Ghani se ascunde într-unul din cele mai bogate orașe ale lumii, având mai mult grija averii luate cu el decât a țării ajunse din nou sub stăpânirea teroriștilor, singurul care pare că mișcă ceva în Afganistan, pe lângă simplii civili care au organizate proteste, ar fi vicepreședintele Amrullah Saleh, care a refuzat să fugă. Acesta s-a retras în orașul natal din provincia Panjshir, o regiune la aproximativ 150 kilometri de Kabul care nu a fost cucerită de talibani - și încearcă să strângă o armată cu care să se opună „teroriștilor”, mai scrie Daily Mail. 

De altfel, Saleh, 48 de ani, declara, zilele trecute, că el este președintele interimar legitim al Afganistanului în urma fugii lui Ghani. 

„Clarificare: conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”, a precizat Amrullah Saleh pe Twitter.  

„Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale”, a subliniat Amrullah Saleh, adăugând că el nu li se va subordona „niciodată” „teroriştilor talibani”. 

„Ar fi zadarnic să intrăm acum în polemici cu preşedintele SUA. Îl lăsăm să analizeze situaţia. Noi, afganii, trebuie să demonstrăm că Afganistanul nu este Vietnamul şi că talibanii nu sunt nici pe departe Vietcong. Spre deosebire de SUA şi NATO, noi nu ne-am pierdut energia şi vedem oportunităţi enorme. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei!”, a mai spus Saleh. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.